2 minutes min

Luchtdicht bouwen: hoe doe je dat?

iso-191004

Luchtdicht bouwen zorgt voor een energie-efficiënte woning, voor een optimaal warmtecomfort én voor vochtbescherming. Ontdek hier hoe je het het best aanpakt! Als je gaat bouwen of verbouwen, ben je vast en zeker al op de hoogte van de strenge energieregels die gelden. Om aan die normen te voldoen, is het belangrijk om je huis te voorzien van de juiste isolatie. Daarnaast speelt echter ook de luchtdichtheid van je woning een grote rol. Geen idee hoe je nu juist luchtdicht bouwt? Lees dan snel verder.

Het nut van een luchtdicht huis

Bij het luchtdicht maken van je huis, zorg je ervoor dat ongecontroleerde luchtstromen geen kans meer maken. In de eerste plaats draagt een goede luchtdichtheid dan ook bij aan de energie-efficiëntie van je woning. Je hebt namelijk minder warmteverlies, waardoor je minder moet verwarmen in de winter. In de zomer wordt de hitte dan weer buitengehouden, waardoor je minder moet verkoelen. Op die manier heb je steeds een optimaal binnenklimaat. Daarnaast biedt luchtdicht bouwen een uitstekende bescherming tegen vocht- en condensatieproblemen, omdat vochtige lucht niet meer vrij spel krijgt.

Tips om luchtdicht te bouwen

Om je huis luchtdicht te maken, moet je dampscherm naadloos aansluiten. Daarvoor kun je speciale tape gebruiken die speciaal aangepast is aan je dampscherm, zoals de Vario® KB1 of de Vario® XtraTape. Daarnaast is het belangrijk dat je dampscherm eveneens naadloos aansluit met andere bouwdelen, zoals de muur, het plafond of de vloer. Een dichtingskit zoals de Vario® DoubleFit of de Vario® XtraFit kan je daarbij helpen. Om je aansluitingen rondom ramen, deuren of met aanpalende muren luchtdicht te maken kun je bepleisterbare afdichtingsband zoals de Vario® Bond gebruiken. Aan de overgang tussen je lucht- en dampscherm en een dakvenster, een leiding of een onderbreking van het dak is een kleefband, zoals de Vario® MultiTape, dan weer je beste vriend.

Maak je al weleens een foutje? Dan is het Vario® Xtra-gamma een aanrader. De producten werken namelijk volgens het principe van klittenband, waardoor je het dampscherm gemakkelijker kunt aanpassen.