Gevel- en spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een absolute must als je de thermische prestaties van je woning wilt verhogen of wilt voldoen aan de opgelegde regels voor nieuwbouw. Als je je spouwmuren isoleert met glaswol kies je bovendien voor een op-en-top brandveilige isolatie.

Lees verder
Lees minder

Beschrijving

Voor jouw bouwproject ben je op zoek naar de slimste manier om te isoleren: gebruiksvriendelijk, duurzaam en brandveilig. In dat geval is Isover® glaswol gegarandeerd de beste oplossing voor je spouwmuur.

Glaswol heeft een reeks sterke troeven die keer op keer hun waarde bewijzen als het gaat om het isoleren van een gevel of een buitenmuur. Dit zijn in de eerste plaats hoge thermische en akoestische prestaties, maar ook andere belangrijke aspecten zoals duurzaamheid, lage kosten, brandveiligheid en flexibiliteit.

Glaswol kan zowel in nieuwe als bestaande gevels worden toegepast. Bij nieuwbouw worden Multimax 30 of Mupan glaswolpanelen achter de wand geplaatst.

Isover muurdossier

 

Is spouwmuurisolatie een must?

Spouwmuurisolatie is een absolute must als je de thermische prestaties van je woning wilt verhogen of wilt voldoen aan de opgelegde regels voor nieuwbouw. Als je je spouwmuren isoleert met glaswol, kies je bovendien voor een op-en-top brandveilige isolatie, want het materiaal is brandwerend.

Op deze pagina maken we een onderscheid tussen spouwmuurisolatie bij een nieuwbouwwoning of spouwmuurisolatie bij een renovatieproject. Lees verder om álles te weten te komen over deze onmisbare ingreep.

Voor jouw bouwproject ben je op zoek naar de slimste manier om te isoleren: gebruiksvriendelijk, duurzaam en brandveilig. In dat geval is Isover® glaswol gegarandeerd de beste oplossing voor je spouwmuur. Dit muurdossier levert alle bewijzen, zwart op wit. Maak kennis met ons Isover® muurdossier.

Ontdek de voordelen van spouwmuurisolatie met glaswol

Flexibel

Glaswolisolatie is flexibel, in elke zin van het woord. In alle omstandigheden sluiten glaswolplaten onderling én met de draagmuur mooi aan, zelfs in geval van onregelmatigheden van het binnenspouwblad. Het is geschikt voor iedere spouwmuur, zonder dat de fundering verbreed dient te worden.

Een goede aansluiting tussen binnenspouwblad en isolatie is essentieel voor optimale prestaties. Bij slechte plaatsing van harde isolatieplaten ten gevolge van open naden vermindert de isolatiewaarde van de muuropbouw tot 25%. Hoe goed de thermische eigenschappen van het isolatiemateriaal ook zijn, de uiteindelijke prestatie staat of valt met de uitvoering.

Wanneer de isolatie niet goed aansluit op het binnenspouwblad ontstaat ook het risico op een valse spouw. Een valse spouw van 5 millimeter doet de isolatiewaarde van de muuropbouw dalen tot maar liefst 35%.

Met Isover® glaswol worden voorziene isolatiewaarden daadwerkelijk omgezet naar de praktijk. De isolatie is zodanig flexibel dat het risico op
naden, kieren en valse spouwen vermeden wordt. Isover® Multimax 30 is een isolatieplaat die naadloos aansluit onderling en tegen het binnenspouwblad.

Optimale isolatiewaarde

Alle nieuwbouw in België moet beantwoorden aan strenge energieprestatie-eisen. Zo moeten muren, vloeren, daken, ramen en deuren voldoen aan vooropgestelde waarden, uitgedrukt in maximale U-waarden.

Sinds kort hoort ook het S-peil daar bij. Die wordt bepaald door de netto energiebehoefte voor ruimteverwarming en koeling, genormaliseerd naar equivalente boloppervlakte, en moet zo laag mogelijk zijn. De norm op vandaag is daarbij S28. Een optimale isolatiewaarde is dan ook van essentieel belang.

7 parameters die het S-peil beïnvloeden:
✓ Isolatie van de constructie (incl. bouwknopen)
✓ Luchtdichtheid
✓ Vormefficiëntie
✓ Grootte en orientatie van ramen
✓ Gebouwtypologie
✓ Zonwering
✓ Thermische massa

Om met glaswol een U-waarde te behalen die niet hoger is dan 0,24 W/m2K en een S-peil lager of gelijk aan S28, volstaat 12 cm Isover® Multimax 30 met een lambdawaarde van 0,030 W/mK. Isover® Multimax 30 zorgt voor gegarandeerde isolatiewaarden waarmee je voldoet aan de regelgeving.

Deze stevige glaswolplaat heeft een ATG-goedkeuring voor toepassing van gedeeltelijke of volledige spouwmuurvulling. De thermische kwaliteit van glaswol blijft ook gegarandeerd in de toekomst. Zo bleek uit testen van Eurima dat minerale wol na 55 jaar in alle geteste gevallen nog minstens dezelfde prestaties leverde als bij plaatsing.

Duurzaam

Duurzaamheid heeft veel verschillende betekenissen wanneer het over isolatie gaat. In eerste instantie denken we aan het energiezuiniger maken van een woning, maar Isover® gaat veel verder dan dat.

Voor Isover® is recyclage niet zo maar mooi in theorie, het is onze standaard. Isover® glaswol bestaat grotendeels uit gerecycleerd glas en ook het werfafval van Isover® glaswol kan opnieuw worden gebruikt. Het gaat nog verder. Goed voor de natuur betekent ook goed voor jouw gezondheid.

Isover® kreeg dan ook het Eurofins Indoor Air Comfort Gold-label. We kunnen dus met zekerheid zeggen dat Isover® glaswol beter is voor je levenskwaliteit. Niet alleen bij het verwerken en plaatsen, maar ook dankzij een verhoogd wooncomfort.

Isover duurzaamheid

 

Kostenefficiënt

Isoleren met glaswol zorgt niet enkel voor gegarandeerde prestaties, het is ook nog eens budgetvriendelijk. Naast de competitieve kost/m2 kan je door je spouwmuur te isoleren met Isover® glaswol nog eens flink besparen op plaatsing.

In de praktijk kan glaswol in vergelijking met harde isolatie twee keer zo snel geplaatst worden. De glaswolisolatie dient niet afgetapet te worden, het snijden gaat gemakkelijker en het isoleren van detailleringen verloopt een stuk vlotter. Bovendien is er minstens 5% minder snijverlies. Tenslotte kunnen aannemers dezelfde bevestigingssystemen als bij harde platen gebruiken, waardoor zij hun gewoontes niet hoeven aan te passen.

Bij het isoleren van een vrijstaande woning met Isover® Multimax 30 kan je, in vergelijking met harde isolatieplaten, flink wat besparen. €1500 en meer, rekening houdend met snijverliezen, isolatie- en plaatsingskosten.

Brandveilig

In België onderscheidt men zeven brandklassen. Isover® Multimax 30 valt daarbij onder de beste brandklasse A1, wat betekent dat het product onbrandbaar is. Isover® Multimax 30 heeft geen enkele invloed bij een volledig ontwikkelde brand.

Doordat glas het hoofdbestanddeel is in glaswol staat deze isolatie, in tegenstelling tot harde schuimplaten, garant voor maximale brandveiligheid.

Verschil tussen glaswolisolatie en harde isolatie

Verschil glaswolisolatie

 

Ontdek ons volledig Muurdossier

Isover Muurdossier