Gemene muur

Een goed geïsoleerde tussenmuur tussen twee woningen verhoogt het welzijn van de bewoners aanzienlijk. Bij het ontwerpen van een stedelijke woning is het daarom essentieel om rekening te houden met geluidsisolatie.

Lees verder
Lees minder

Beschrijving

Wanneer mensen dicht op elkaar wonen, in flatgebouwen of rijtjeshuizen, wordt de geluidsisolatie van de tussenmuren een niet te verwaarlozen factor. Een goed geïsoleerde tussenmuur tussen twee woningen verhoogt het welzijn van de bewoners aanzienlijk. Bij het ontwerpen van een stedelijke woning is het daarom essentieel om rekening te houden met geluidsisolatie.

Gemene muur isoleren

Een woning isoleren doe je niet alleen om het in de zomer lekker fris en in de winter aangenaam warm te hebben. Ook het geluidsdempende effect van de isolatie speelt een rol, al was het maar om ongestoord een muziekje op te kunnen zetten, zonder daarmee je huisgenoten of buren te storen. Om woningscheidende wanden te isoleren heeft ISOVER dé oplossing. Ontdek de voordelen van de Party-wall voor de akoestiek in jouw huis.

 

Woningscheidende muren isoleren

Bij de isolatie van een woningscheidende muur of gemene muur (bijvoorbeeld in een halfopen bebouwing) speelt het principe van massa-veer-massa een belangrijke rol. Dat houdt in dat je twee massa’s – in dit geval dus twee muren – van elkaar scheidt door een verende tussenlaag. Dat kan bijvoorbeeld een isolatielaag van glaswol zijn, die het geluid absorbeert en zo de akoestiek tussen twee woningen verbetert. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat de verende laag van akoestisch presterend isolatiemateriaal gemaakt moet zijn. Een harde schuimplaatplaat bijvoorbeeld, heeft op gebied van akoestiek weinig te bieden.

 

De Party-wall van ISOVER

Dankzij zijn open en poreuze vezelstructuur is glaswol uiterst geschikt als akoestisch isolatiemateriaal. Door de spouw op te vullen met glaswol reduceer je de effecten van akoestische infiltratie op een doeltreffende én makkelijke manier, want de Party-wall van ISOVER laat zich eenvoudig plaatsen en heeft uitstekende akoestische prestaties.

 

Party-wall optrekken: doe het zonder verankering

Je hebt er alle baat bij om woningscheidende wanden op te trekken zónder verankering, want die ankers vormen een verbinding tussen beide wanden en dat is nefast voor de geluidsisolatie. Met de Party-wall is dat perfect mogelijk. Let er verder ook op dat je:

  • de Party-wall-platen goed tegen elkaar laat aansluiten;
  • eventueel werfafval of mortelresten verwijdert wanneer die zich tussen beide muren bevinden (om contact tussen de muren te vermijden).