Wat is een valse spouw?

Een valse spouw veroorzaakt energieverlies. Nog nooit van dit fenomeen gehoord? Lees hier wat het is, wat de oorzaken zijn én hoe je het voorkomt.
De keuze van het isolatiemateriaal en een correcte plaatsing zijn doorslaggevend voor de kwaliteit van je spouwmuurisolatie. Als die factoren niet goed zitten, kun je te maken krijgen met een valse spouw. En die zorgt op zijn beurt voor energieverlies. Nog nooit van een valse spouw gehoord? Lees hier wat het is én hoe je het voorkomt.
Wat is een spouw(muur)?
Een spouwmuur is een constructie waarbij er tussen een buiten- en een binnenmuur een open ruimte zit (de spouw). Die ruimte werd voorzien om vochtdoorslag te voorkomen, maar tegenwoordig wordt de spouw opgevuld met isolatie. Het is een ideale plaats om isolatie te plaatsen, aangezien je het materiaal dan niet ziet zitten én niet moet inboeten aan woonruimte. In een woning zonder spouw moeten de buitenmuren namelijk langs buiten geïsoleerd worden (waardoor het uitzicht van de gevel verandert) of langs binnen met een voorzetwand.
Wanneer heb je te maken met een valse spouw?
Bij spouwmuurisolatie is een goede aansluiting tussen het binnenspouwblad en de isolatie essentieel voor optimale prestaties. Als dat niet het geval is, krijg je mogelijk te maken met een valse spouw: een ruimte tussen de isolatie en het binnenspouwblad die convectiestromen veroorzaakt, met energieverlies tot gevolg. Een valse spouw kan ontstaan door de aanwezigheid van bijvoorbeeld mortelresten in de spouw of door een onnauwkeurige plaatsing van de isolatie. Gelukkig kun je valse spouwen makkelijk vermijden door voor flexibel isolatiemateriaal te kiezen en veel aandacht te besteden aan een correcte plaatsing.
Een valse spouw voorkomen
Een valse spouw van vijf millimeter doet de isolatiewaarde van de muuropbouw dalen tot maar liefst 35%. Je kunt je dus wel inbeelden dat dat slecht nieuws is voor je energiefactuur. Het goede nieuws is dat een valse spouw makkelijk te vermijden valt, namelijk door te kiezen voor een flexibel isolatiemateriaal als minerale wol. In tegenstelling tot harde isolatieplaten sluiten glaswolplaten naadloos aan op een oneffen binnenspouwblad én op elkaar. Zo wordt het risico op naden, kieren en valse spouwen meteen onbestaande. Wie van plan is zijn spouw te isoleren zit met Isover® Multimax 30 dan ook altijd goed!