Hero Image
Brandveiligheid gevels
2 minutes min

Nieuwe regelgeving: brandveiligheid van gevels

Inhoud

  • Wat houdt de nieuwe regelgeving in?
  • Welke oplossingen zijn er beschikbaar?
Brandveiligheid gevel

Nieuwe regelgeving vanaf juli 2022

1. Vereisten voor gevelbekleding én gevelonderdelen

De nieuwe en strengere vereisten hebben niet alleen betrekking tot de brandreactie van gevelbekledingen. Er worden ook nieuwe voorwaarden opgenomen voor de andere gevelonderdelen, zoals de isolatie en de draagstructuur.

2. Plaatsing op de werf centraal

Om brandvoortplanting via de gevel te beperken of te vertragen, worden eisen opgelegd met betrekking tot de brandreactie van gevelbekledingen in hun uiteindelijke toepassing, met andere woorden zoals ze geplaatst zijn op de werf. Je moet dus altijd rekening houden met de eventuele invloed van de onderliggende materiaallagen en van de bevestigingswijze.

3. Verschillende regels naargelang hoogte en toepassing van het gebouw

In de nieuwe regelgeving zijn vooral de eisen voor hoge gebouwen (h> 25 m) strenger geworden. Zo zullen de wezenlijke gevelonderdelen moeten beantwoorden aan de brandreactieklasse A2-s3, d0 volgens de norm NBN EN 13501-1 [6]. Ook voor middelhoge gebouwen (10 m ≤ h ≤ 25 m) moeten de gevelonderdelen minstens voldoen aan de brandreactieklasse A2-s3, d0. Bij lage gebouwen (h<10m) is de eis minimaal. Ongeacht de eis zit je met Isover® goed!

Brandveiligheid gevel - tabel - FR

Welke oplossingen zijn beschikbaar?

1. Voor de spouwmuur

Met glaswolisolatie van Isover® voldoe je altijd aan de strengste vereisten, ongeacht de hoogte van jouw gebouw. Een topproduct met glaswol, zoals de Isover® Multimax 30, is de perfecte oplossing voor de spouwmuur. Isover® Multimax 30 valt onder de beste brandklasse A1, wat betekent dat het product onbrandbaar is. Doordat glas het hoofdbestanddeel is in glaswol staat deze isolatie garant voor maximale brandveiligheid.

Meer weten? Ontdek het hier.

2. Voor de geventileerde gevel

Isover® Mupan Façade is geschikt voor het thermisch isoleren van muren en gevels, waarbij de gevelbekleding pas na verloop van tijd wordt aangebracht. Isover® Mupan Façade is weerbestendig en ideaal voor open voegsystemen, maar is ook een topper op het vlak van brandveiligheid. Net als de Isover® Multimax 30 haalt de Mupan Façade brandklasse A1, zodat je op beide oren kan slapen.

 

Heb je nog vragen over de nieuwe regelgeving of over onze oplossingen?

Klik hier om één van onze isolatiespecialisten te contacteren.