2 minutes min

De werking van glaswolisolatie

Isover COMFI assortiment

Ben je van plan je huis (nog beter) te isoleren? Goed idee! Als je nog twijfelt over welke vorm van isolatie nu juist de beste is, kan het misschien handig zijn om te achterhalen hoe het materiaal tot stand komt en hoe het nu juist isoleert. In dit artikel ontdek je alvast alles over de productie en de werking van glaswolisolatie.

Hoe wordt glaswolisolatie gemaakt?

Als je glaswol onder een microscoop houdt, zie je dat het eigenlijk een geheel is van lange vezels met daartussen stilstaande lucht. Glaswol bestaat dan ook uit allemaal fijne glasdraden. Die worden gevormd door vloeibaar glas dat door een geperforeerde draaiende schotel gaat. Het proces creëert glaswoldraden die zoals een suikerspin bij elkaar komen. Voor de glaswoldraden op een transportband vallen, worden ze voorzien van een bindmiddel, zodat alle vezels mooi samenblijven en een glaswolplaat vormen.

De isolerende werking van glaswol

Tussen alle glaswoldraden in de glaswolplaat bevindt zich zuivere lucht, die vastgehouden wordt door alle vezels. Stilstaande lucht is een uitstekende isolator. Het bijkomende voordeel aan lucht als isolator is bovendien dat ze haar eigenschappen niet verliest. Lucht is, in tegenstelling tot gas, namelijk niet vluchtig, waardoor de glaswol van ISOVER zijn goede isolerende werking niet verliest, zelfs niet na 55 jaar. Een laatste pluspunt aan de samenstelling van glaswol is dat het door zijn vezelstructuur erg flexibel is, en dus makkelijk in gebruik. Je kunt glaswolplaten oprollen, waardoor ze eenvoudig te transporteren zijn én makkelijk aan te passen aan de te isoleren ruimte.

Een duurzaam isolatiemateriaal

De glaswol van ISOVER is trouwens niet enkel duurzaam omdat hij zolang meegaat, maar ook omdat hij gemaakt wordt van gerecycleerd glas. Vanaf het begin is glaswol dus enorm milieuvriendelijk én het materiaal kan na gebruik ook nog eens hergebruikt worden, voor het inblazen van spouwmuren of voor andere isolatietoepassingen.

Ben je overtuigd van de kwaliteiten van glaswol en wil je het graag gebruiken om te isoleren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!