Hero Image
Isover Banner Blog
4 minutes min

10 tips voor de isolatie van je dak of muren

Heb je een isolatieproject in het vooruitzicht en weet je nog niet goed hoe je het wil aanpakken? Mis dan zeker deze tien handige tips niet! Wij helpen je graag op weg!

Isover COMFI blog tien tips
Begin met het dak

Alle experts zijn het erover eens: je moet met het dak beginnen. Met een goede dakisolatie kan je een pak comfort winnen én tot 30 procent op je energiefactuur besparen. Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren, afhankelijk van het type dak dat je hebt. 
Bij een plat dak kan je overwegen om een isolatielaag onder de dakbedekking te plaatsen. Als je een hellend dak hebt, kan je isolatiemateriaal tussen de dakspanten plaatsen. Dit kan je aan de binnenkant van een hellend dak ook makkelijk zelf doen. Vergeet daarbij zeker ook de premies niet te checken!

Kijk dan naar de isolatie van je muren

Muren beslaan een grote oppervlakte en zijn essentieel om te isoleren. Als je een spouwmuur hebt, kan je isolatiemateriaal in de spouw plaatsen. Heb je geen spouwmuur? Dan kan je isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenkant van de muur plaatsen. Ook hier, vraag zeker je premies aan!

Kies het juiste isolatiemateriaal
Isover COMFI blog tien tips

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar en het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen voor jouw specifieke situatie. Wil je een isolatiemateriaal dat duurzaamheid koppelt aan plaatsingsgemak en uitstekende prestaties? Overweeg dan zeker isolatie met glaswol.

Isoleer je dak en muren damp- en luchtdicht

Wat wil je vermijden bij je isolatieproject? Vocht en ongecontroleerde luchtstromen staan ongetwijfeld bovenaan. Zorg dus – zeker als doe-het-zelver – voor een sterk ophangingssysteem, een professionele dichtingskit en een goed dampscherm. 

Het vochtregulerend COMFI Screen van Isover® zorgt voor een droog en gezond binnenklimaat. In de winter werkt het als dampscherm, in de zomer laat het de houten structuur van je dak drogen. Wie slim is, kiest altijd voor een handige en efficiënte alles-in-een oplossing.

Denk aan de akoestiek

Wie een isolatiemateriaal kiest, kijkt waarschijnlijk meteen naar de thermische waarde. Toch zijn ook de akoestische prestaties niet onbelangrijk, zeker als je bijvoorbeeld naast een drukke straat of dichtbij een luchthaven woont. Terwijl de meeste isolatiematerialen alleen thermisch isoleren, zorgt Isover® glaswolisolatie voor een perfect geïsoleerde én stille woning. Ben je een doe-het-zelver? Ontdek dan zeker onze totaaloplossing Isover® COMFI.

Denk aan de terugverdientijd van je isolatieproject

Een belangrijke factor om te overwegen bij het isoleren van je huis is de terugverdientijd. Dit is de tijd die nodig is om de kosten van de isolatie terug te verdienen via besparingen op je energierekening. De terugverdientijd hangt uiteraard af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, het soort isolatiemateriaal en de energieprijzen. Maar als je kwalitatief isoleert zal je dak- of muurisolatie sowieso gaan opbrengen. Gemiddeld is je investering in isolatie binnen de 3 à 7 jaar al terugverdiend!

Hou rekening met de stijgende waarde dankzij je isolatieproject

De prijs van woningen die energiezuinig zijn (EPC-waardes A en B) is opmerkelijk sneller toegenomen dan die voor woningen die op dat vlak minder goed presteren (EPC-waardes C en D). Je woning wordt dus gewoon meer waard als je goed isoleert!

Werk veilig
Isover COMFI blog tien tips

Bij het isoleren van je huis is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag bijvoorbeeld een stofmasker en handschoenen om te voorkomen dat je isolatiemateriaal inademt of in contact komt met je huid.

Zorg voor goede ventilatie

Het isoleren van je huis kan de luchtdichtheid van je huis vergroten, dus het is belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie om zo de luchtkwaliteit te behouden.

Isoleer met een totaaloplossing
Isover COMFI assortiment

Wil je zelf aan de slag gaan? Als expert in isolatieproducten willen we je bijstaan. Daarom ontwikkelden we Isover® COMFI. Dit is een totaaloplossing speciaal ontworpen voor doe-het-zelvers. Hiermee kan je zonder technische knowhow aan de slag, zowel voor je dak als voor je scheidingswanden.

Eenvoudig isoleren

Zoals je ziet, je bijstaan om zorgeloos te isoleren staat voor ons centraal. We begeleiden je in het hele isolatieproces, van idee tot realisatie. Zo maken we een optimaal wooncomfort voor iedereen bereikbaar!

Ontdek de Isover® FAQ

Heb je een isolatievraag? Ontdek onze Isover® FAQ, hierin vind je ongetwijfeld een antwoord op al je isolatievragen.

Ontdek de Isover® opleiding

Kom naar een Isover® opleiding in samenwerking met GAMMA en ontdek tijdens een hands-on sessie alle tips & tricks.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Isover® nieuws! Ontvang bovendien ook inspiratie, info over onze producten en innovaties, ...