
Om energieverspilling te beperken, heeft de Vlaamse overheid beslist om dakisolatie verplicht te maken tegen 2020. Niet voor iedereen evident, nu de prijzen van bepaalde isolatiematerialen de hoogte in schieten. Waar komt die plotse prijsstijging vandaan en wat zijn de alternatieven? We zetten de mogelijkheden op een rijtje.
Isoleren onbetaalbaar? Niet met glaswol!
Al sinds begin april lopen de prijzen van harde isolatieplaten op. In mei zouden ze zelfs tot 25% meer kunnen kosten in vergelijking met de maand ervoor. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw komt dat neer op 750 euro extra kosten voor een hellend dak van 200 m². Dat heeft te maken met de schaarste aan grondstoffen, die nodig zijn om harde schuimplaten te maken. De leveranciers raken namelijk niet meer aan genoeg basisgrondstof om hun klanten op tijd te bedienen. Gelukkig zijn er ook isolatiematerialen op basis van onuitputtelijke grondstoffen, zoals glaswol!
Glaswol: recycleerbaar en onuitputtelijk
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten. Je hoeft je dus vandaag alvast geen zorgen te maken over een tekort aan glaswol en bijhorende prijsstijging. Wist je trouwens dat glaswolisolatie sowieso al heel betaalbaar is? Vraag gerust meer informatie bij onze experts.
Enkele troeven op een rij
Glaswol heeft heel wat troeven. Een van de grootste voordelen is het plaatsingscomfort. Glaswol is een bijzonder flexibel materiaal, waardoor het ook op onregelmatige oppervlakten makkelijk te plaatsen is. De flexibele structuur zorgt voor een perfecte aansluiting tussen de platen onderling en de draagstructuur, wat de kans op koudebruggen vermindert. Verder is glaswol niet alleen thermisch sterk, maar biedt het ook een uitstekende akoestische absorptie. Glaswolisolatie toegepast in vb. scheidingswanden, hellende daken of spouwmuren fungeert als schokdemper tussen twee massa’s die van elkaar gescheiden worden met een veer. Daardoor houdt glaswol veel meer geluid tegen dan andere isolatiematerialen. Al die kwaliteiten maken dat glaswol hét isolatiemateriaal bij uitstek is in heel wat situaties.
Van de vloer tot het dak
Met glaswol zijn de isolatiemogelijkheden eindeloos. Zo is het bijvoorbeeld perfect geschikt voor een hellend dak. Glaswol laat zich gemakkelijk snijden en past dankzij zijn hoge elasticiteit en schitterende mechanisch gedrag perfect in je dakstructuur. Ook voor muren is glaswol geschikt. Omdat het materiaal dampopen is, kun je er zowel de spouw als binnen- en buitenmuren mee isoleren. Bovendien staat glaswol bekend voor zijn goede geluidsisolatie, waardoor het ook voor de isolatie van gemene muren en vloeren een prima keuze is.
Meer weten over isoleren met glaswol? Neem contact op met onze experts!