Hero Image
Glaswol is duurzaam
4 minutes min

Waarom kiezen voor isolatie met glaswol?

Zegt isoleren met glaswol je niets? Of heb je er al van gehoord, maar weet je niet goed waarom je het zou moeten overwegen? Dan is dit een artikel voor jou. In dit artikel brengen we je in geen tijd op de hoogte van de belangrijkste troeven. 

Glaswol is een type minerale wol. Minerale wol houdt lucht – een uitstekende isolator – vast in een vezelstructuur. Isolatie met glaswol, zoals die van Isover®, wordt vervaardigd uit zand, gerecycleerde glasscherven en gerecycleerde glaswol.

De voordelen van het materiaal zijn niet in een woord te vatten. Het zit hem net in de grote veelzijdigheid. Isolatie met glaswol is duurzaam en biedt een unieke combinatie van uitstekende thermische, akoestische, brandwerende en ecologische eigenschappen. Het materiaal is gemakkelijk te verwerken en leent zich voor de meest uiteenlopende isolatietoepassingen, van kelder tot dak.
 

Glaswol - de duurzame oplossing

We zetten de voornaamste troeven even op een rij:

Kwalitatieve isolatie

Isolatie met glaswol draagt bij aan een verminderd energieverbruik en een aangenaam binnenklimaat. Het duurzame en flexibele isolatiemateriaal sluit perfect aan op onregelmatige oppervlakten en kan bovendien snel geplaatst worden. Glaswolisolatie voor de spouwmuur hoeft bijvoorbeeld niet afgetapet te worden, het snijden gaat makkelijker en het isoleren van detailleringen verloopt een stuk vlotter.

Uitstekende thermische én akoestische prestaties

Wie een isolatiemateriaal kiest, kijkt waarschijnlijk meteen naar de thermische waarde. Toch zijn ook de akoestische prestaties heel belangrijk, zeker als je bijvoorbeeld naast een drukke straat of dicht bij een luchthaven woont. Terwijl de meeste isolatiematerialen alleen thermisch isoleren, zorgt Isover® glaswolisolatie voor een perfect geïsoleerde én stillere woning.

Isolatie met de beste brandklasse

Gebouwen bevatten de dag van vandaag steeds meer isolatiemateriaal. Dit brengt in bepaalde gevallen echter ook risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de ramp met de Grenfell woontoren in Londen. Uit het onderzoek bleek dat onder meer de gevelbekleding van de woontoren een sleutelfactor was in de snelle verspreiding van de brand.

Deze tragische gebeurtenissen tonen de noodzaak voor een brandveilig isolatiemateriaal aan. Zowel voor initiatiefnemers van grote bouw- en renovatieprojecten als voor de eindconsument is het belangrijker dan ooit om hier prioriteit aan te verlenen. Isoleren met glaswol is daarom een zeer slimme keuze. Het beperkt branduitbreiding, veroorzaakt nauwelijks of geen rook en er komen geen toxische gassen vrij bij brand. Dankzij isolatie met glaswol bespaar je dus energie in alle gemoedsrust.

Duurzame isolatie

Isover® glaswol bestaat grotendeels uit gerecycleerd glas en ook het werfafval van Isover® glaswol kan opnieuw worden gebruikt. Het materiaal bestaat voor minimaal 50% uit gerecycleerd afvalglas. De rest van de grondstoffen zijn voornamelijk zand en kalk, natuurlijke en quasi onuitputtelijke grondstoffen. 

Glaswol is herbruikbaar en volledig recycleerbaar. Op het vlak van grondstoffenverbruik kan Isover® sprekende cijfers voorleggen: 1 m³ grondstof levert 150 m³ glaswol.

Bovendien liggen de productievestigingen zo dicht mogelijk bij de plaatsen waar de minerale grondstoffen worden gewonnen. De eindproducten zijn telkens bestemd voor de lokale markten. Zo blijven de transportafstanden van zowel de grondstoffen als het isolatiemateriaal beperkt.

Goed voor de natuur betekent in dit geval ook goed voor de gezondheid. Isover® kreeg het Eurofins Indoor Air Comfort Gold-label, waardoor we met zekerheid kunnen zeggen dat Isover® glaswol bijdraagt aan een gezond binnenklimaat.

Isoleren met glaswol levert je dus sterke thermische en akoestische prestaties op, maar het materiaal laat zich ook makkelijk verwerken, heeft de beste brandklasse én biedt duurzaam comfort.