3 minutes min

Isolatie kopen: hierop moet je letten

Hellend dak Isover COMFI

Heb je bouw- of renovatieplannen en sta je op het punt isolatiemateriaal te kopen? Vertrek dan zeker goed voorbereid naar de winkel. Heb je bouw- of renovatieplannen en sta je op het punt isolatiemateriaal te kopen? Dan is het een goed idee om goed voorbereid naar de handelaar te trekken. Waar moet je zoal op letten en wat zijn de kenmerken van een geschikt isolatiemateriaal? Gebruik dit artikel als leidraad!

 

Koop een volledig isolatiesysteem

Als je naar een doe-het-zelfzaak, een isolatiespecialist of een bouwstofhandelaar gaat om isolatiemateriaal te kopen, dan koop je het best meteen een volledig isolatiesysteem met alle bijhorende accessoires. Zo ben je zeker van de comptabiliteit. Denk maar aan een dampscherm met bijhorende luchtdichtingstape en -dichtingskit om de luchtdichte afwerking van je isolatie te verzekeren. Je combineert beter geen verschillende merken, want dan is het niet zeker dat de producten goed op elkaar zijn afgestemd.

 

Laat je niet misleiden door de verpakking

Isolatiemateriaal wordt doorgaans verkocht in verpakkingen, maar de grootte van die verpakkingshoeveelheden durft nogal eens te variëren naargelang het merk en de soort isolatie die je koopt. Laat je in elk geval niet misleiden: als je voor dezelfde prijs een groot of kleiner pak isolatie kunt kopen, ben je snel geneigd om het grote pak te kiezen. Toch is het enige juiste referentiepunt de prijs per vierkante meter. Glaswolisolatie van ISOVER wordt bijvoorbeeld sterk gecomprimeerd verpakt, wat niet wil zeggen dat je minder isolatiemateriaal krijgt.

 

Het juiste product voor de juiste toepassing

Er bestaan veel verschillende isolatie-oplossingen, wat je keuze niet vergemakkelijkt. Voor elke toepassing is er wel een aangepast product. Ben je niet zo bekend met isolatie? Aarzel dan niet om de hulp van een expert in te schakelen. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk dakisolatie in de spouw steekt of spouwmuurisolatie in je dak!

 

Ken de isolatiewaarden

De prestaties van een isolatiemateriaal worden uitgedrukt in verschillende isolatiewaarden. Als je onvoorbereid in de winkel staat, kunnen al die cijfertjes best overweldigend zijn. Ontdek welke isolatievoorwaarden van belang zijn en aan welke waarden je isolatie zeker moet voldoen. Zo kun je makkelijk de eigenschappen van verschillende isolatiematerialen vergelijken, zoals brandveiligheid of thermische prestaties.