Hoe wapen je je tegen akoestische problemen?
Akoestische problemen doen je wooncomfort flink dalen. We zetten de verschillende soorten op een rijtje, en geven enkele oplossingen mee! ’s Nachts urenlang liggen woelen omdat de dochter van de buren alleen thuis is en dat viert met een (veel te luid!) feestje? Of niet van die film op tv kunnen genieten omdat de wasmachine in de wasruimte naast je een geluid maakt dat je écht niet kunt negeren? Aangenaam is anders! Akoestische problemen doen je wooncomfort flink dalen en komen vaker voor dan je zou denken. We zetten de verschillende soorten geluidsoverlast op een rijtje, en vertellen je wat je zoal kunt doen om er gespaard van te blijven.
Het ene lawaai is het andere niet
Misschien ben je geneigd om geluiden te classificeren op basis van hun volume, omdat dat aspect meteen bepaalt hoeveel hinder jij er effectief van ondervindt. Dat kan natuurlijk perfect, maar experts delen lawaaihinder op in vier categorieën, afhankelijk van de bron van het lawaai:
- Luchtgeluid wordt door de lucht overgedragen naar een andere ruimte. Concreet brengt het geluid de lucht aan het trillen, en die trillingen ervaren wij dankzij ons trommelvlies als geluid. Denk hierbij aan stemmen of het geluid dat uit een televisietoestel komt.
- Contactgeluid plant zich dan weer voort via direct contact met een vloer, wand of andere constructie. Voorbeelden zijn het getik van hoge hakken, een deur die dichtslaat of stoelpoten die over de vloer schrapen.
- Installatiegeluid wordt veroorzaakt door – de naam doet het vast al vermoeden – apparaten, zoals je airco of koelkast.
Akoestische problemen de kop indrukken
Hoe vermijd je nu die akoestische problemen? Met sterke geluidsisolatie!
- Luchtgeluid verhinder je door de spleten, kieren en barsten te dichten waarlangs geluidsgolven zich zouden kunnen verplaatsen. Dat doe je bijvoorbeeld door Comfortpanel 32 in een voorzetwand te plaatsen. ISOVER-isolatie zorgt voor een akoestische ontkoppeling volgens het massa-veer-massaprincipe. Zo kan geluid de eerste massa wel aan het trillen brengen, maar dankzij de veer (het soepel isolatiemateriaal) worden de trillingen gedempt, zodat het geluid sterk verzwakt wordt doorgegeven aan de tweede massa.
- Door ISOVER Sonefloor-glaswolplaten te installeren op je betonnen vloer, maak je komaf met contactgeluid.