Akoestisch isoleren: vermijd deze veelgemaakte fouten
Wie veel belang hecht aan een goede nachtrust, investeert maar beter in degelijke akoestische isolatie. We zetten de meest gemaakte fouten op een rij. Wie belang hecht aan een goede nachtrust, investeert maar beter in degelijke akoestische isolatie. Maar wat betekent dat precies? We zetten hier de meest gemaakte fouten op het vlak van akoestische isolatie op een rij, zodat een optimaal resultaat binnen handbereik ligt.
1. Een isolatiemateriaal kiezen dat niet akoestisch isoleert
De meeste isolatiematerialen bieden een prima thermische isolatie. Maar waar minder snel naar gekeken wordt, zijn de akoestische kwaliteiten van het product. Harde platen houden bijvoorbeeld amper geluid tegen, terwijl glaswol storende geluiden wél uitstekend absorbeert in een het massa-veer-massatoepassing. Alle ISOVER-producten zijn dus goede opties voor wie akoestisch wil isoleren.
2. Er is geen sprake van ontkoppeling
Een goede akoestische isolatieoplossing heeft zo weinig mogelijk contactpunten met de constructie waartegen het wordt geplaatst. Dat is nodig om geluidsvoortplanting door de trilling van de structuur te voorkomen. Daarom heeft ISOVER verschillende gebruiksvriendelijke oplossingen voor een optimale akoestische ontkoppeling, zoals de zwevende dekvloer met Sonefloor, een voorzetwand met Comfortpanel 32 of Sonepanel of een vals plafond met Isoconfort.
Ook is het belangrijk om goede systemen te kiezen voor de plaatsing van het isolatiemateriaal. Onderzoek wees namelijk uit dat bij de isolatie van een hellend dak een ophoging in hout vier decibel meer doorlaat dan bij het gebruik van de unieke ophangstangen uit het Suspente PlaGyp® I-systeem. Een duidelijk hoorbaar verschil!
3. De akoestische isolatie wordt tenietgedaan door geluidslekken
Het is zonde om te investeren in een kwalitatieve akoestische isolatie als je achteraf – misschien onbewust – geluidslekken creëert. Dat doe je door bijvoorbeeld inbouwspots te plaatsen, voorzetwanden of valse plafonds fout te installeren, doorboringen voor draden te maken of een slecht isolerend raam te plaatsen. Elke opening is namelijk een kans voor lucht én geluid om te ontsnappen.
4. Er werd te dun geïsoleerd
Hoe dikker je isoleert, hoe beter voor de akoestiek in huis. Het gewicht van het isolatiemateriaal is niet belangrijk, dus je hoeft zeker geen zwaar product te gebruiken. Als je afwerkt met een Gyproc®-plaat, speelt de dikte van de plaat ook een rol.