3 minutes min

Hoe een oneffen muur isoleren?

Ga je de muren van je renovatiewoning isoleren? De krijg je vast te maken met de isolatie van oneffen muren. Met deze tips is de klus zo geklaard!

Bij een renovatie zijn de muren die je isoleert maar zelden vlak. Je zult dus waarschijnlijk voor de uitdaging staan oneffen muren te isoleren. Helaas zijn niet alle isolatiematerialen even geschikt voor onregelmatige oppervlaktes. Maar geen paniek: er bestaan ook enkele bijzonder efficiënte isolatie-oplossingen voor precies deze situatie. Met deze tips is de klus zo geklaard!

 

Een voorzetwand: verzorgd en praktisch

Een oneffen muur kun je gemakkelijk isoleren met een voorzetwand. Deze isolatieoplossing biedt naast de thermische prestatie ook een uitstekende akoestische isolatie, op voorwaarde dat je voor het juiste isolatiemateriaal kiest die beide eigenschappen combineert. Glaswolisolatie is daar een voorbeeld van. Het is dus de perfecte keuze voor de isolatie van een gemene muur of een voorgevel aan een luide straat. Wist je trouwens dat je voor het isoleren van buitenmuren langs de binnenkant tegenwoordig ook een premie krijgt? Bovendien oogt een voorzetwand veel verzorgder en strakker dan een muur die onregelmatigheden vertoont. Leidingen en bekabeling stop je gewoon mee in de wand en de ruimte heeft meteen een propere uitstraling. Een voorzetwand is dus niet alleen een praktische, maar ook een esthetische oplossing.

 

Flexibele glaswol voor oneffen muren

Heeft de muur die je wilt isoleren oneffenheden? Dan kun je hem perfect isoleren met glaswol. Hoewel glaswolplaten best stevig zijn, hebben ze een soepele en flexibele structuur. Daardoor vormen ze zich vlot naar oneffen oppervlaktes. Ook onderling sluiten de platen moeiteloos aan, waardoor je de muur gemakkelijk afwerkt. Door het systeem volledig luchtdicht af te werken met een dampscherm en toebehoren is de kans op koudebruggen en condensvorming vrijwel onbestaande en het plaatsingscomfort is optimaal!

 

Niet elk materiaal is geschikt

Besteed genoeg aandacht aan de keuze van het isolatiemateriaal voor oneffen muren, want niet elk materiaal kan deze klus zomaar klaren. Andere isolatie-oplossingen mogen misschien wel sneller zijn, ze hebben vaak technische beperkingen. Zo kan er bijvoorbeeld warmte ontsnappen, omdat de isolatieplaten scheef staan of niet mooi aansluiten, alsook condens omdat het niet volledig lucht- en dampdicht afgewerkt is. Speel dus op veilig en kies voor een perfect aansluitend isolatiemateriaal, zoals glaswolplaten, dat volledig luchtdicht wordt afgewerkt.