3 minutes min

Garage isoleren: nodig of niet?

Garage isoleren met Isover

Is het nuttig je garage te isoleren? Dat hangt af van de functie van de garage en of ze al dan niet behoort tot het beschermd volume van je woning.

Om een aangenaam binnenklimaat te garanderen en energie te besparen, isoleren we onze woning het liefst zo grondig mogelijk. De buitenmuren, het dak en de vloer zijn een evidentie, maar heeft het ook nut om je garage te isoleren? We zetten de voorwaarden op een rijtje.

 

Denk na over de functie van je garage

Dient je garage louter als opslagplaats voor je auto en wat klusmateriaal? Dan lijkt het niet meteen nodig om haar te isoleren. Je brengt dan weinig tijd door in de garage en de spullen die erin staan kunnen best tegen de koude. Alleen als je behoefte hebt aan wat meer comfort in je garage is isoleren aangewezen. Als je garage bijvoorbeeld ook dienstdoet als wasplaats of hobbyruimte, is een degelijke isolatie geen overbodige luxe.

 

Beschermd volume of niet?

Soms kun je niet kiezen of je je garage isoleert of niet. Het hangt ervan af of je garage tot het beschermd volume van je woning behoort. Als dat het geval is, maakt de garage deel uit van het geïsoleerde bouwvolume en moet je de buitenmuren, de vloer en het dak isoleren. Maar ook de garagepoort verdient voldoende aandacht: net als de rest van het gebouw, moet de garagepoort dan aan de maximale U-waarden in de energieregelgeving voldoen. Als je garage buiten het beschermd volume van je woning valt, isoleer dan wel zeker de binnenmuren tussen de garage en je woning.

 

Je garage isoleren voor een comfortabele ruimte

Het kan natuurlijk ook zijn dat je je garage na verloop van tijd bijvoorbeeld toch wilt gebruiken als hobbyruimte, terwijl ze voordien geen specifieke functie had. Dan is het voor jouw comfort beter om de garage na te isoleren.
Als na-isoleren langs de buitenkant van de buitenmuren geen optie is, kun je ook isoleren langs de binnenzijde. Dan wordt er een voorzetwand geplaatst en opgevuld met glaswol. Zo tast je de gevel van je garage niet aan, maar geniet je wel van een aangename binnentemperatuur. Vergeet ten slotte ook het dak en/of het plafond niet te isoleren, zodat de isolatielaag een ononderbroken geheel vormt.