Hero Image
Warmteverlies voorkomen
2 min

Warmteverlies voorkomen, dat doe je zo

Bij de isolatie van je woning wil je koste wat het kost warmteverlies voorkomen. Deze aandachtpunten helpen je luchtdicht te isoleren.

Om te genieten van een aangename en frisse woning in de zomer en een gezellig warm huis in de winter, isoleer je je woning beter zo goed mogelijk. Om dat te bereiken, moet je rekening houden met verschillende factoren, van isolatiemateriaal tot afwerking. Hou extra rekening met deze aandachtspunten om warmteverlies te voorkomen.

 

Luchtdicht isoleren met glaswol

Om te beginnen, kies je het best een isolatiemateriaal dat je gemakkelijk luchtdicht afwerkt. We willen natuurlijk voorkomen dat er zich koudebruggen vormen. Glaswol leent zich perfect tot een naadloze isolatie van bijvoorbeeld een spouwmuur. Dankzij de flexibele structuur sluiten glaswolplaten zowel onderling als op de draagstructuur mooi aan. Let op dat je muur van beneden tot boven goed aanvult. Doe daarbij een correct geplaatst dampscherm en je geniet van een volledig luchtdichte isolatie. Voor lichte structuren, zoals een hellend dak, gelden dezelfde regels. Werk dan wel de isolatielaag nog af met een luchtdichte laag, zoals een dampscherm. Geef luchtlekken geen kans en laat de aansluitende dampschermbanen telkens 10 cm overlappen.

 

Doorboringen vermijden

Doorboringen voor spotjes, kabels of stopcontacten lijken vaak onschuldig, maar kunnen de luchtdichtheid van een plafond of muur al snel tenietdoen. Wanneer een dampscherm doorboord wordt, kunnen er luchtlekken ontstaan. Als die ingrepen noodzakelijk zijn, zorg er dan voor dat je het oppervlak weer mooi luchtdicht afwerkt. Bovendien kunnen ook mortelresten in de spouwmuur een optimale isolatie in de weg zitten. Door perforaties te vermijden, voorkom je zowel warmteverlies als akoestische lekken.

 

Warmteverlies voorkomen met een volledige isolatieschil

Ten slotte is het belangrijk om je woning van een volledige isolatieschil te voorzien. De isolatie hoort als een soort bananenschil rond je huis te zitten. Dat wil zeggen dat de isolatie van de spouwmuren naadloos aansluit op de vloer- en dakisolatie en dat er nergens onderbrekingen in de isolatie zitten, zoals weleens het geval is ter hoogte van aansluitingen, ramen, buitendeuren, … Koudebruggen zorgen niet alleen voor warmteverlies, maar kunnen ook vochtproblemen veroorzaken.