Isover website header insulation

FAQ

24 artikels

Oude isolatie verwijderen of laten zitten?

Je wil de koe bij de horens vatten en je huis na-isoleren, omdat je merkt dat je in de winter toch heel wat warmteverlies hebt, en om te voldoen aan de steeds strenger wordende isolatienormen. Niet zelden is er in je huis al wel iets van isolatie aanwezig – zij het lang niet voldoende. Wat doe je nu met die oude isolatie? Verwijderen, of laten zitten? We overlopen de verschillende mogelijkheden.

Lees meer

Hoe een oneffen muur isoleren?

Ga je de muren van je renovatiewoning isoleren? De krijg je vast te maken met de isolatie van oneffen muren. Met deze tips is de klus zo geklaard! Bij een renovatie zijn de muren die je isoleert maar zelden vlak. Je zult dus waarschijnlijk voor de uitdaging staan oneffen muren te isoleren. Helaas zijn niet alle isolatiematerialen even geschikt voor onregelmatige oppervlaktes. Maar geen paniek: er bestaan ook enkele bijzonder efficiënte isolatie-oplossingen voor precies deze situatie. Met deze tips is de klus zo geklaard!

Lees meer

Zorgt een extra luchtspouw in de spouwmuur voor bijkomende isolatie?

Lucht isoleert behoorlijk. Tot hier klopt het verhaal. Maar enkel stilstaande lucht isoleert. Lucht die permanent beweegt in een spouw heeft geen enkele isolerende waarde.

Lees meer

Wat is het verschil tussen luchtgeluid en contactgeluid?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen luchtgeluid en contactgeluid met het oog op een aangepaste isolatie.

Lees meer

Kunt u uitleggen wat λD, RD en U betekenen?

Het isolatievermogen van een wand is hoger bij een lagere U-waarde.

Lees meer

Neemt glaswol in de spouwmuur water op en zakt deze door?

Wellicht één van de meest onzinnige vooroordelen. Glaswolisolatie voor spouwmuren bestaat uit massa’s dunne, waterafstotende glaswolvezels. Hun oppervlakte is te klein opdat het water er zou kunnen indringen. Ze werken dus 100% waterafstotend. En wees gerust, spouwplaten in glaswol zakken niet door.

Lees meer

Moet je naast de isolatie ook ventilatie voorzien?

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Het heeft geen zin om alles potdicht af te sluiten, om de warmte binnen te houden (omdat men heeft geïnvesteerd in een isolatie en men dus wil dat deze “rendeert”!). Ventileren is absoluut noodzakelijk en naast de thermische wetgeving bestaat er ook al een ventilatienorm die van kracht is !

Lees meer

Moet ik mijn akoestische isolatie apart voorzien, naast mijn thermische isolatie?

Wie zijn isolatie op een oordeelkundige manier kiest, kan beide combineren. Met ISOVER glaswol sla je twee vliegen in 1 klap. Dankzij de open vezelstructuur kan hinderlijk geluid gedempt worden in de wol en bovendien zorgt de stilstaande lucht tussen de vezeltjes voor de thermische isolatie.

Lees meer

Is het noodzakelijk om een luchtruimte voor ventilatie tussen de isolatie en het onderdak te creëren?

Ventilatie en isolatie zijn 2 afzonderlijke zaken. Ventilatie moet plaatsvinden via ventilatieopeningen zoals dakramen en niet doorheen de dakconstructie. Een volledige vulling met isolatie tot tegen het onderdak is een vereiste, evenals het volledig luchtdicht maken van het dak. Hierdoor is er geen luchtcirculatie meer mogelijk en werkt de isolatie optimaal. Overigens zorgt de lucht, die onder de dakpannen circuleert, in winterse omstandigheden voor problemen.

Lees meer