Vloer

Om contactgeluiden in een huis of flatgebouw zoveel mogelijk te beperken, worden zwevende vloeren gelegd. Het hinderlijke gestamp van hoge hakken of het vervelende geschuif van stoelen over de vloer in andere kamers of bij de buren is verleden tijd!

Lees verder
Lees minder

Beschrijving

Om contactgeluiden in een huis of flatgebouw zoveel mogelijk te beperken, worden zwevende vloeren gelegd. Het hinderlijke gestamp van hoge hakken of het vervelende geschuif van stoelen over de vloer in andere kamers of bij de buren is verleden tijd! Fluisterstil lopen op Sonefloor dus.

Wat is contactgeluid?

We beginnen bij het begin: wat is contactgeluid precies? We spreken van contactgeluid wanneer een constructie rechtstreeks aan het trillen wordt gebracht door een geluidsbron. Die trilling plant zich in de constructie voort en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen. Bekende vormen van contactgeluid zijn het getik van hoge hakken, een dichtslaande deur, het inkloppen van een spijker in een muur of stoelpoten die over een harde vloer slepen.

Met een goede vloerisolatie heb je minder last van contact-of luchtgeluid en bespaar je mogelijk energie. We geven je de mogelijkheden mee.

Door naast de muren en het dak ook de vloeren van je woning te isoleren, gaat je wooncomfort er flink op vooruit. Je hebt niet alleen minder last van contactgeluiden ten gevolge van voetstappen, maar bespaart mogelijk ook op je energiefactuur. We geven je alvast een overzicht van de mogelijkheden.

 

Bespaar energie, isoleer de zoldervloer!

Het heeft geen zin om een ruimte die niet bewoond wordt mee te verwarmen met de rest. Maar om energie besparen loont het alvast wel om je zoldervloer te isoleren. Wil je je zolder wel nog als opbergruimte gebruiken? Breng dan eerst kepers aan op de vloer. Plaats hierop je dampscherm van het type Vario® KM Duplex en plak de overlappingen af met Vario® KB1 en de aanpalende delen met Vario® DoubleFit+. Knel vervolgens Isoconfort 32-35 tussen de kepers. Daar komt dan een beloopbare afwerkingslaag op waarop je je spullen kunt stockeren. Als je van plan bent om de zolderruimte helemaal nooit meer te betreden, hoef je de afwerking niet aan te brengen.

 

Een vals plafond houdt geluid tegen

Leeft je zoon of dochter zich elke avond uit op de gitaar of heb je gewoon last van luide bovenburen? Laat het niet ten koste gaan van je nachtrust en investeer in akoestische isolatie. Met een vals plafond klinkt er nauwelijks nog storend lucht- of contactgeluid door de vloer heen. Maak de draagstructuur van het vals plafond vast aan de zijwanden of met speciale ophangsystemen om een akoestische brug met de bestaande vloer te vermijden. Vul vervolgens de structuur op met glaswol en werk tenslotte af met gipskartonplaten. Onthoud: hoe dikker de laag glaswol, hoe beter het resultaat.

 

Vloerisolatie voor een betonnen vloer

Een betonnen vloer beschermt door zijn grote massa al goed tegen luchtgeluid. Helaas zijn zulke vloeren wel gevoelig(er) voor contactgeluid, wat vaak voor overlast zorgt in bijvoorbeeld appartementsgebouwen. Gelukkig is dit probleem relatief makkelijk op te lossen door een zwevende vloer met ISOVER Sonefloor glaswol te voorzien. Deze plaat werd speciaal ontwikkeld voor de akoestische isolatie van contactgeluiden op betonvloeren en kun je plaatsen in combinatie met een vloerverwarmingssysteem.

Sonefloor is een zeer drukvaste, onbeklede glaswolplaat voor optimale contactgeluidsisolatie, dankzij een lage dynamische stijfheid. Contactgeluiden ontstaan door rechtstreeks contact van schoenen of (vallende) voorwerpen met een vloer die niet van de betonnen funderingsplaat is gescheiden.

Geluid kan zich immers op die manier snel en ongehinderd voortplanten langs die betonplaat, van verdieping tot verdieping en zelfs van woning tot woning, indien deze een gemeenschappelijke funderingsplaat delen.

Opbouw vloerisolatie