2 minutes min

Wat is het verschil tussen flexibele en stijve isolatieplaten?

istock-510062756_0

Er zijn ontzettend veel soorten isolatie, maar het grootste verschil is dat tussen zachte en harde isolatieplaten. Hier lees je er alles over!

Er zijn ontzettend veel soorten isolatie, maar het grootste verschil is dat tussen flexibele en stijve isolatieplaten. Kies jij als consument op gevoel, zonder te weten wat voor- en nadelen van beide producten zijn? Daar brengen we met dit artikel verandering in. Ontdek waarin harde en flexibele isolatie verschilt!

Op-en-top flexibel

Harde en zachte platen verschillen duidelijk in textuur: kunststofplaten kun je niet induwen, terwijl flexibele platen, zoals glaswolisolatie, erg soepel zijn. En die laatste brengen enkele mooie voordelen met zich mee.

  • Het materiaal past zich mooi aan aan de bouwstructuur, waardoor de plaatsing sneller verloopt.
  • De muur of het dak waartegen of -tussen de isolatie komt, hoeft niet perfect vlak te zijn, want het flexibele isolatiemateriaal vormt zich mooi rond kleine oneffenheden, zoals mortelresten in een spouwmuur. Bij harde platen vormen zulke oneffenheden een risico op onnauwkeurige plaatsing en aansluiting met kans op luchtcirculatie (en eventuele condensatie als gevolg).
  • Dankzij de soepele vorm sluiten flexibele isolatiedekens ook beter onderling aan, waardoor je vlot een naadloze plaatsing bereikt.

Zijn flexibele of stijve isolatieplaten brandveiliger?

Natuurlijke materialen, zoals glaswol, zijn een stuk minder brandbaar dan de kunststof waaruit harde platen vaak vervaardigd worden. Vrijwel alle ISOVER-glaswol heeft brandklasse A, wat de beste brandklasse is. Deze score geeft aan dat de isolatiematerialen onbrandbaar zijn en niet bijdragen aan de ontwikkeling van brand of de verspreiding van giftige rook.

Wat als je akoestisch wil isoleren?

Als je ook geluidsisolatie belangrijk vindt, is glaswol de way to go. Volgens het massa-veer-massaprincipe worden twee massa’s akoestisch ontkoppeld door middel van een flexibel isolatiemateriaal (glaswol) dat optreedt als een veer. En dat effect heb je dus niet met harde isolatieplaten, die louter thermisch isoleren.
 
Op zoek naar de beste isolatieoplossing voor jouw project? Neem gerust contact op met onze experts.