3 minutes min

Mijn isolatie is nat geworden, wat nu?

Hoe het ook komt dat je isolatie nat geworden is: fijn is het niet. Maar het is meestal ook geen ramp! Lees er hier alles over.

Een lek in het dak, je isolatie die onbeschermd in de regen heeft gelegen, … Hoe het ook komt dat je isolatie nat geworden is: fijn is het niet. Maar het is meestal ook geen ramp! Lees hier hoe je vochtige isolatie voorkomt.

 

Oef! Glaswol neemt geen water op

Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten. Glaswolisolatie dagenlang onbeschermd in de regen laten liggen en dan plaatsen, is dan weer géén goed idee. Dan kan er namelijk water tussen – niet in! – de vezels dringen, al droogt de isolatie nadien wel uit. Het spreekt dus voor zich dat je een onderbroken werf of een geïsoleerde wachtgevel voor de zekerheid maar beter goed afdekt.

 

Vergeet het onderdak niet!

Bij hellende daken of in een houtskeletbouw is het belangrijk om een onderdakfolie te plaatsen. Die komt net onder je dakbedekking (buiten het verwarmde deel) en beschermt je isolatie tegen weersinvloeden. Zorg er dus steeds voor dat je onderdak vocht- en vorstbestendig is.

 

Vermijd dat je isolatie vochtig wordt met een dampscherm

Ook door het juiste dampscherm te kiezen en dat goed te plaatsen, kun je vochtproblemen vermijden. Vario® KM duplex is een hygro-regulerend dampscherm uit polyamide met een drogende functie. In de winter heeft het dampscherm een hogere diffusieweerstand, waardoor waterdamp van de binnenruimte wordt tegengehouden. In de zomer is de diffusieweerstand dan weer lager, zodat de eventueel vochtig geworden dakconstructie kan uitdrogen. Zo voorkom je bovendien schimmel en houtrot. Zorg er wel voor dat je de overlappingen van de foliebanen altijd zorgvuldig luchtdicht vastkleeft en doorbrekingen van de luchtdichte schil vermijdt.

 

Plaats je isolatie met de grootste nauwkeurigheid

Wist je dat een scheur van slechts 1 millimeter in de winter al snel een dagelijkse watertoevoer van 360 g/m² veroorzaakt? Met een zorgvuldige plaatsing van de verschillende componenten van het Vario®-systeem sluit je zulke problemen uit. Besteed dus veel aandacht aan een nauwkeurige plaatsing en schakel indien nodig een erkende vakman in voor je isolatiewerken.