3 minutes min

En sus de l'isolation, est-il nécessaire de mettre en place une ventilation ?

Il n’y a pas d’isolation optimale sans ventilation. Inutile de s’enfermer pour rentabiliser son isolation au maximum ! Il est essentiel de bien ventiler sa maison. N’oublions pas que les autorités prévoient des normes de ventilation en plus des normes d’isolation thermique!

 

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Het heeft geen zin om alles potdicht af te sluiten, om de warmte binnen te houden (omdat men heeft geïnvesteerd in een isolatie en men dus wil dat deze “rendeert”!). Ventileren is absoluut noodzakelijk en naast de thermische wetgeving bestaat er ook al een ventilatienorm die van kracht is !

Een goede isolatie komt pas echt tot zijn recht in een goed geventileerde woning. We geven je een woordje uitleg.

Wil je genieten van een aangenaam en gezond binnenklimaat én een lagere energiefactuur? Dan is het niet alleen zaak om je woning volledig en zorgvuldig te isoleren, maar ook om goed te ventileren. Alleen als je beide combineert, bereik je een optimaal resultaat. Een woordje uitleg.

 

Het belang van een goede isolatie

Aangezien het ’s winters in België best koud kan zijn, kunnen we niet anders dan onze woning te verwarmen. Om onze energiefactuur binnen de perken te houden, isoleren we onze woning best zo grondig mogelijk. Zo beperk je zo veel mogelijk warmteverliezen en geniet je in de winter van de heerlijke warmte en in de zomer van een frisse woning. Maar niet alleen thermisch comfort speelt hier een rol. Een degelijke isolatie is ook wettelijk verplicht voor je nieuwbouw.

 

Waarom ventileren noodzakelijk is

In een slecht geventileerde woning kan vervuilde lucht niet ontsnappen en vindt verse lucht nauwelijks een weg naar binnen. Een woning met slechte luchtkwaliteit  is dan onvermijdelijk, met misschien zelfs gezondheidsproblemen tot gevolg. Met een correcte ventilatie kunnen hinderlijke stoffen de woning bovendien makkelijker verlaten. Dat komt het binnenklimaat van je woning alleen maar ten goede. Een gecontroleerd ventilatiesysteem is dan ook verplicht bij nieuwbouwwoningen.

 

Isolatie en ventilatie: een onafscheidelijk duo

We kunnen er niet genoeg op hameren: isoleer de volledige isolatieschil van je woning – dat wil zeggen de muren, het dak en de vloer, zónder onderbrekingen. Maar een uitstekende isolatie gaat hand in hand met een degelijke ventilatie. Op plaatsen waar de isolatie slecht of slordig is geplaatst, kunnen koudebruggen ontstaan die in het ergste geval schimmel veroorzaken. De waterdamp die aanwezig is in warme, vochtige binnenlucht zal gaan condenseren op koude oppervlakken. Denk maar aan de spiegel in de badkamer bij het nemen van een warme douche. Om een gezond binnenklimaat te garanderen, besteed je dus beter genoeg aandacht aan een nauwkeurige isolatie én ventilatie.