Houtskeletbouw

Houtskeletbouw met geïntegreerde isolatie bestaat al langer in Noord-Europa waar de winters zeer koud zijn. Nu wint deze bouwmethode ook steeds meer terrein in België. 

Lees verder
Lees minder

Beschrijving

Houtskeletbouw met geïntegreerde isolatie bestaat al langer in Noord-Europa waar de winters zeer koud zijn. Nu wint deze bouwmethode ook steeds meer terrein in België. Door uw houtskeletbouw te isoleren met Isover® producten, kunt u gemakkelijk aan de strengste thermische en akoestische isolatienormen voldoen, zonder compromissen te moeten sluiten op gebied van leefruimte. Uw woning mag dan traditioneel zijn qua uitstraling; toch is ze revolutionair op gebied van energie-efficiëntie.

Houtskeletbouw is al lang geen nieuwigheid meer. Lees hier waarom de voordelen van een houtskeletwoning beslist het overwegen waard zijn.

Een houtskelet als ruggengraat voor je woning? Dat levert je tal van voordelen op, zoals een lichtere draagstructuur en een snellere oplevertijd. Maar let op: houtskeletbouw brengt ook enkele aandachtspunten met zich mee. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

 

Wat is houtskeletbouw?

Een houtskeletwoning ziet er aan de buitenkant niet anders uit dan een traditionele woning. Houtskeletbouw is een ecologisch verantwoorde bouwwijze, die aan populariteit wint in ons land. Logisch, want ‘duurzaam bouwen’ is niet zomaar een modewoord. De almaar strenger wordende energie-eisen die de overheid de bouwheren oplegt, liegen er niet om: in de (nabije) toekomst zal duurzaam bouwen de enige optie zijn.

 

De lichte structuur van een houtskelet

Een van de grote troeven van houtskeletbouw is het feit dat de houten structuur lichter is: het weegt drie keer minder dan een traditionele bouwstructuur. Daardoor kan een houtskeletwoning ook op minder draagkrachtige gronden staan. Je hebt minder dikke funderingen nodig voor je houtskeletwoning.

 

Snel beginnen met de afwerking

Houtskeletbouw is daarnaast een droge bouwmethode. De ruwbouw van een houtskeletwoning staat er doorgaans in twee weken en vergt bijgevolg nauwelijks bouwvocht. Dat maakt dat je sneller kunt beginnen met de afwerking van bijvoorbeeld je binnenmuren – je hoeft geen lange periode te wachten tot alles opgedroogd is en je kan meteen je muren beginnen schilderen.

 

Wat met de isolatie van houtskeletbouw?

Het is perfect mogelijk om de Belgische geluidsnorm te halen in houtskeletbouw, maar besteed er de nodige aandacht aan tijdens het bouwproces. Deze bouwtechniek laat een dikkere isolatie toe, doordat je tussen de houten structuren gaat isoleren. Bijkomend kun je ook de spouwmuren isoleren. Tot slot speelt de thermische inertie een belangrijke rol: een houtskeletwoning koel houden tijdens een hete zomer en warm tijdens de koude winter, is niet zo vanzelfsprekend.