Een Saint-Gobain Habitat project
Voor het eerst groeperen de Saint-Gobain zusterbedrijven, ISOVER, Gyproc, SG Glass, Weber en SG Solar Systems, hun topproducten in totaalconcepten voor passief bouwen. In de loop van 2011 is er op de Baraque Fraiture, klimatologisch zowat de meest extreme locatie in België, een passiefhuis gebouwd. De woning is ontworpen door A33 architecten hierin bijgestaan door 2B-SAFE voor de energiestudie.
Het project kon online gevolgd worden in al zijn aspecten en in alle fases.
Mooi gesitueerd op de Ardense hoogvlaktes en ingericht als vakantiewoning, kan iedereen in een aangenaam kader het comfort van het passiefhuis aan den lijve ervaren.
Zeer strenge projectvereisten
Door de stedenbouwkundige beperkingen en de ligging van het Passief-live.be project in Les Tailles waren de vereisten voor dit project zeer streng (gerekend met de klimatologische gegevens van St-Hubert – gaf dit maar liefst een verschil van 5 kWh/m²a in energieverbruik voor verwarming in vergelijking met een locatie in Ukkel). De SAINT-GOBAIN groep heeft hier uitstekende totaaloplossingen kunnen bieden om de gebouwschil te realiseren.
Er is mechanische ventilatie met warmterecuperatie met een thermisch rendement van 93% (gecertificeerd door het PHI in Darmstadt - Duitsland). De warmtepomp verwarmt een 800 liter buffervat in doorstroom voor het sanitair warm water en doet ook dienst als naverwarming op de koudste winterdagen. Als captatienet voor de warmtepomp zijn er 4 cilindervormige spiralen met een hoogte van 4 meter en 1 meter diameter per cilinder gebruikt. Verder zorgen 42 PV modules (45 m²) met een vermogen van 125 Wp/paneel voor de productie van 5250 Wp/a, wat een CO2 besparing inhoudt van 2,15 ton/a. Deze plaatselijke energieproductie maakt dat het gebouw op jaarbasis volledig onafhankelijk is van andere energieleveranciers. De SAINT-GOBAIN groep maakt het Kyotoprotocol haalbaar.
De bouwheer wenst van op afstand de technieken te kunnen manipuleren daarom is er een domoticasysteem geïnstalleerd waarmee tegelijk ook de online monitoring mogelijk wordt gemaakt voor alle energie-, water- en luchtstromen in het gebouw.
Het Passief-live.be project is een ISOVER Multi-Comfort House concept dat het hoogste thermisch comfort combineert met een minimale CO2 uitstoot. Verder bouwend op de Passiefhuis principes streeft het MCH concept naar een uitstekend akoestisch en visueel comfort in combinatie met de perfecte binnenluchtkwaliteit, brandbeveiliging en veiligheid. Het MCH concept laat een grote flexibiliteit toe in gebouwontwerp, zowel binnen als buiten het gebouw. Wegens de hoge kwaliteit van de individuele gebouwcomponenten voorgeschreven voor een MCH gebouw kan de kostprijs 5 tot 8 procent hoger liggen vergeleken met standaard gebouwen.
Maar zodra lopende kosten, zoals energieverbruik, operationele kosten, onderhoud en herstellingen, in rekening worden gebracht, kunnen de bijkomende bouwkosten terugverdiend worden in slechts enkele jaren.
Omdat de bouwkosten dalen bij een stijgende vraag en de energieprijzen aanhoudend stijgen, zijn de Multi-Comfort House gebouwen ideaal geplaatst om de betaalbare modelgebouwen te worden van de toekomst.
Klik hier op deze referentie te downloaden: