Hero Image
Zolder isoleren
4 minutes min

Een zolder comfortabel renoveren

Dient je zolder momenteel louter als opslagplaats voor enkele oude schoolboeken of een verdwaalde ladder? Hoog tijd om die gezellige ruimte een nieuwe bestemming te geven. Dankzij onze tips wordt de renovatie van je zolderruimte een groot succes.

 

Je zolder renoveren met het oog op veiligheid

Voor je je intrek neemt op zolder, laat je maar beter eerst de structuur van je dak controleren door een specialist. Zo ben je zeker dat er geen vochtinfiltraties zijn en weet je of er een onderdak aanwezig is én of dat nog in goede staat is.

 

Meer comfort dankzij degelijke isolatie

Kartonnen dozen, oud speelgoed of ongebruikte kasten hoor je niet klagen over de koude. Maar als je binnenkort zélf veel tijd doorbrengt op zolder, is een grondige isolatie cruciaal. Zo vermijd je niet alleen dat het te koud wordt in de winter en te warm in de zomer, je beperkt ook de geluidsoverlast wanneer je kiest voor Isover® glaswol.
Een hellend dak isoleer je het best met Isoconfort: je steekt de glaswolisolatie moeiteloos tussen de draagstructuur van je dak en werkt het geheel af met het Isover® Vario®-luchtdichtheidssysteem. Glaswol kun je trouwens ook gebruiken tussen de roostering van de vloer. De onderkant werk je af met Gyproc-platen. Voor de isolatie van gemene muren gebruik je het best een voorzetwand geïsoleerd met de Comfortpanel 32 van Isover®.

 

Let the sunshine in

Als je van plan bent om je zolder in te richten als home cinema, is het net goed dat er weinig licht is. Maar voor ruimtes waar je meer tijd doorbrengt, zoals een slaapkamer of speelkamer, is een streepje zonlicht toch welkom. Bekijk daarom de mogelijkheden om dakvlakramen te installeren. Belangrijk hierbij is om koudebruggen aan de randen van de ramen te vermijden en het geheel lucht -en dampdicht af te werken. Staat je raam in een dakkapel? Vergeet dan niet om ook die voldoende te isoleren en luchtdicht te maken.

 

Waarom dakisolatie onmisbaar is bij een zolderrenovatie

Wie een zolder renoveert doet dat doorgaans om er een extra kamer van te maken. Een speelkamer voor de kinderen, een slaapkamer voor gasten of een ‘master bedroom’, een hobbykamer, … Mogelijkheden te over om de zolder om te vormen tot een bruikbare ruimte. Als je tenminste investeert in een degelijke isolatie. Want zoals je weet, kan het onder het dak in de zomer kookpotwarm en in de winter berekoud worden. Niet ideaal in een ruimte die je intensief gaat gebruiken. Lees hier meer over ons dakdossier.

 

Tips voor een geslaagde zolderrenovatie

Thermische isolatie is niet het enige aandachtspunt. Hou zeker ook rekening met deze factoren die het wooncomfort onder je dak sterk bepalen.

  • De isolatie van je zolder is het best ook geluidsdempend. Akoestische isolatie houdt buitengeluiden tegen, zodat jij als een roosje slaapt in je gerenoveerde zolderslaapkamer.
  • Ben je van plan om de zolder in te richten als jeugdkamer? Denk dan ook eventueel aan het isoleren van de vloer. Zo hoef je niet mee te genieten van de muzikale keuzes van je zoon of dochter.
  • Je kan er ook voor kiezen om je zolder in te delen in verschillende kamers. Dit kan perfect aan de hand van akoestisch geïsoleerde scheidingswanden.
  • Ga je de zolder als werkkamer inrichten? Misschien heb je (grotere) raampartijen nodig om voldoende daglicht in de kamer te krijgen. Dakvlakvensters zijn in elk geval aangewezen.
  • Check of delen van de gebouwschil die grenzen aan buiten, al dan niet geïsoleerd zijn. Indien niet, is extra isolatie van die delen (bijvoorbeeld een niet-geïsoleerde spouwmuur) aangeraden.

Bij Isover® gaan we altijd voor de totaalaanpak en combineren we onze isolatiematerialen met luchtdichtheidsproducten voor een optimaal resultaat. In dit geval dus: een luchtdichte, goed geïsoleerde zolder waarop het aangenaam toeven is – of je er nu slaapt, werkt, knutselt of naar muziek luistert …

 

Zolder renoveren? Maak zelf de berekening

Zin om zelf aan de slag te gaan met je zolderrenovatie? Daarmee kun je nu al beginnen – of toch alleszins met de berekeningen van je benodigdheden. Gebruik onze handige calculator en maak van je zolderrenovatie een succes!