Hero Image
Isover dak isoleren dampscherm
2 minutes min

Aan welke kant moet je het dampscherm plaatsen?

Ga je je dak of zolder isoleren? Hou dan rekening met deze richtlijnen om het dampscherm correct te plaatsen en zo efficiënt te isoleren.

Een dampscherm plaatsen is een absolute noodzaak om je dak perfect af te werken na de plaatsing van de isolatie. Maar hoe pak je de plaatsing van je dampscherm het best aan?

 

Dampscherm voor luchtdichte isolatie

Het dampscherm maakt je isolatie volledig damp-en luchtdicht. Dat is nodig om de dakstructuur te vrijwaren van condensatie en alle mogelijke gevolgen hiervan te vermijden: (vocht)vlekken, houtrot, … Kortom, wanneer condens optreedt op een kouder oppervlak, zoals je onderdak, voorkomt een dampscherm dat het vocht verder naar binnen sijpelt. Door een lucht- en dampscherm te plaatsen, voorkom je dus condensvorming, op voorwaarde dat je het uiterst nauwkeurig afwerkt.

 

Waarom een dampscherm plaatsen?

De waterdamp die in de lucht aanwezig is, slaat neer op koude oppervlakken. Dat merk je bijvoorbeeld in de badkamer: na je douche dampt de spiegel aan, omdat de damp uit de warme lucht neerslaat op het koudere oppervlak van de spiegel. Een dampscherm houdt de damp tegen en zorgt ervoor dat die niet condenseert in de dakstructuur. Maar dat is niet alles: een zorgvuldig geplaatst dampscherm voorkomt ook warmteverliezen via koudebruggen of spleten.

 

Waar het dampscherm plaatsen?

Je plaatst een dampscherm altijd aan de warme kant van de ruimte. Wanneer je het dak isoleert, breng je het dampscherm dus als laatste aan. Isoleer je de zoldervloer, dan plaats je het dampscherm als eerste (zodat het in contact staat met de warmere kamer eronder).

 

‘Slimme’ dampschermen

Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde slimme dampschermen, die zich aanpassen aan de seizoenen. Het hygro-regulerende dampscherm Vario® KM duplex past zich aan het vochtgehalte in de lucht aan en creëert zo een gezond binnenklimaat. Ook het dampscherm Vario® XtraSafe past zich aan extreme weersomstandigheden aan. Let wel op dat je voor beide oplossingen de juiste, bijhorende accessoires gebruikt. Voor de Vario® XtraSafe moet je bijvoorbeeld speciale klittenband gebruiken om het dampscherm te fixeren.