2 minutes min

Glaswol, rotswol, cellenglas, ... Wat zijn de verschillen?

Glaswol is duurzaam

Je hebt vast al eens gehoord van de termen glaswol, rotswol en cellenglas. Maar waarin verschillen deze isolatiematerialen? 

Als je op het punt staat je woning te isoleren, ben je vast al termen als glaswolrotswol en cellenglas tegengekomen. Hoewel het allemaal soorten minerale isolatie zijn, hebben ze toch hun onderscheidende kenmerken. Een woordje uitleg.

 

Minerale isolatie: een duurzame keuze

Minerale wol is de verzamelnaam voor isolatiematerialen op basis van minerale grondstoffen, al dan niet met een bindmiddel erin. Minerale wol biedt heel wat voordelen, zoals duurzaamheid en brandveiligheid. We maken een onderscheid tussen glaswol, rotswol en cellenglas.

 

Isoleer kostenefficiënt met glaswol

Glaswol bestaat voor een groot deel uit gerecycleerd glas, kalk, zand en andere natuurlijke grondstoffen. Glaswol is herbruikbaar en recycleerbaar. De glaswolisolatie van ISOVER heeft nog enkele andere rake voordelen voor toepassing in spouwmuren:

  • Dankzij de flexibiliteit  van glaswol krijgen naden en valse spouwen geen kans – óók niet als het binnenspouwblad onregelmatigheden vertoont.
  • De snelle plaatsingstijd en minimale snijverliezen maken van glaswol de meest kostenefficiënte keuze.
  • Met de optimale isolatiewaarde van glaswol voldoe je vlotjes aan de EPB- regelgeving.

 

Isoleren met rotswol

Rotswol is gemaakt van vulkanisch gesteente, zoals basalt. Een verschil tussen glaswol en rotswol zit hem in de vezelstructuur: rotswol heeft kortere vezels dan glaswol waardoor het  doorgaans minder soepel is. Net zoals glaswol is rotswol een duurzaam materiaal dat een goede geluidsisolatie biedt.

 

Cellenglas: de voor- en nadelen

Cellenglas is een hard isolatiemateriaal dat wordt gemaakt door koolstof toe te voegen aan glaspoeder, waardoor het glas begint te schuimen. Het is verkrijgbaar in de vorm van platen of in te metselen isolatieblokken. Cellenglas staat bekend voor zijn hoge drukweerstand. Het materiaal wordt vaak gebruikt voor de isolatie van platte daken en in vochtige omstandigheden. De aandachtspunten zijn dan weer dat cellenglas vrij prijzig is en akoestisch minder goed presteert.