2 min

Hoe moet je de dakkapel van je woning isoleren?

Hoe isoleer je een dakkapel? Geen paniek: het is eenvoudiger dan je denkt! Wij geven je een handig overzicht van welke isolatiematerialen je het best gebruikt en welke stappen je moet doorlopen om je dak te isoleren.

In het belang van een optimale thermische isolatie moet de schil van je woning volledig ge├»soleerd zijn. Dat wil zeggen dat je elk deel moet isoleren en dat alle onderdelen onderling perfect moeten aansluiten. De isolatie van de meeste ruimtes spreekt voor zich, maar hoe isoleer je een dakkapel? Geen paniek: het is eenvoudiger dan je denkt!

Een dakkapel isoleren

Voor de isolatie van je dakkapel gebruik je het best glaswol van Isover┬«, Isoconfort, in combinatie met het hygro-regulerende dampscherm┬áVario┬« KM duplex. De isolatie is erg makkelijk aan te brengen tussen de dakstructuur en de zijkanten van de dakkapel. Dankzij hun flexibiliteit┬ázijn ze bijzonder snel te plaatsen en sluiten ze mooi aan (onderling ├ęn met de constructie). Ze garanderen niet alleen een uitstekende thermische isolatie, maar werken ook geluiddempend. Het dampscherm┬ázorgt er dan weer voor dat je niet te maken krijgt met vocht- of schimmelproblemen. Met deze combinatie van materialen cre├źer je dus een op-en-top comfortabele leefomgeving!

Dakkapel isoleren: een stappenplan

Een dakkapel bestaat doorgaans uit twee delen: de wanden, ook wel wangen genoemd, en het dak. We geven je een overzicht van de verschillende stappen die je voor elk van de onderdelen moet doorlopen:

Isolatie van de wangen:

 1. Maak een houten raamwerk.
 2. Klem de Isover® isolatie tussen de houten stijlen.
 3. Breng het Vario® KM duplex-dampscherm aan de binnenzijde aan. Zorg bij de naden telkens voor een overlap van minstens 10 cm.
 4. Tape de naden goed af met Vario® KB1-tape.
 5. Het dampscherm sluit je luchtdicht af met Vario® DoubleFit+ tegen de andere bouwdelen.

Isolatie van het dak:

 1. Breng de isolatie ÔÇô goed aansluitend tegen het dakbeschot en licht klemmend tussen de dakbalken ÔÇô aan.
 2. Niet de Vario KM Duplex-klimaatfolie vast op de balken.
 3. Plak de naden tussen de folielagen goed af met Vario® KB1 enkelzijdige tape.
 4. Kit de aansluiting met de muur goed af met Vario DoubleFit+.
 5. Plak de nietgaatjes af met Vario® KB1-tape.
 6. Breng latten aan onder de dakbalken en werk af met Gyproc-platen.