23/05/2018

Onze woningen moeten voldoen aan almaar strenger wordende energieprestatie-eisen. Daarom besteden we extra aandacht aan de grondige (na-)isolatie van onze muren, daken en vloeren. Maar wie checkt nu eigenlijk of we dat wel goed hebben gedaan? We geven je een overzicht van hoe de energieprestatie van jouw woning bepaald wordt.
Is er van jouw woning al een EPC? Kijk dan na of de geldigheidsdatum nog niet verstreken is. Anders moet je een erkende energiedeskundige laten langskomen om een nieuw document op te maken. Ook als je je woning energiezuiniger hebt gemaakt door bijvoorbeeld bijkomend te isoleren, is het aangewezen om een nieuw energieprestatiecertificaat aan te vragen. Hier vind je een lijst van alle erkende energiedeskundigen die jouw certificaat kunnen opmaken. Toon het certificaat altijd aan geïnteresseerde kopers of huurders en draag het document zeker over aan de koper van je woning.
Wil je meer weten of energie-efficiënt isoleren? Neem gerust contact op met een van onze experts.
EPC-score of energieprestatiecertificaat
Omdat je als particulier onmogelijk zelf kunt inschatten hoe het met de energetische efficiëntie van je woning is gesteld, vind je alle informatie terug op het energieprestatiecertificaat. Daar vind je onder andere de EPC-score: een kengetal dat aangeeft hoeveel het energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager dit getal, hoe minder energie er nodig is om je woning te verwarmen. Maar van welke factoren hangt dit getal af? Onder meer het beschermd (van energie te voorziene) volume, de bruikbare vloeroppervlakte, ruimteverwarming en isolatie, aanmaak van sanitair warm water, koeling of fotovoltaïsche cellen. Al die gegevens worden dan in een speciaal softwarepakket ingevoerd, dat beheerd wordt door het Vlaams Energieagentschap. Zo wordt de uiteindelijke EPC-score vastgesteld.EPB-verslaggever stelt de energetische prestatie van je woning vast
Vóór je je woning of appartement verkoopt of verhuurt, moet je beschikken over een energieprestatiecertificaat. Als je er nog geen hebt, komt er een EPB-verslaggever langs om de energetische efficiëntie van je woning vast te stellen. Zo’n certificaat is verplicht per wooneenheid, dus per appartement bijvoorbeeld.Is er van jouw woning al een EPC? Kijk dan na of de geldigheidsdatum nog niet verstreken is. Anders moet je een erkende energiedeskundige laten langskomen om een nieuw document op te maken. Ook als je je woning energiezuiniger hebt gemaakt door bijvoorbeeld bijkomend te isoleren, is het aangewezen om een nieuw energieprestatiecertificaat aan te vragen. Hier vind je een lijst van alle erkende energiedeskundigen die jouw certificaat kunnen opmaken. Toon het certificaat altijd aan geïnteresseerde kopers of huurders en draag het document zeker over aan de koper van je woning.
Wil je meer weten of energie-efficiënt isoleren? Neem gerust contact op met een van onze experts.
Labels: