09/11/2017

Met een vochtregulerend dampscherm vermijd je luchtlekken in de gebouwschil. En dat is belangrijk voor een goede isolatie én ventilatie. Door luchtdicht te bouwen, verkrijg je bovendien een energiezuinige woning die voldoet aan de EPB-eisen. We geven je een woordje uitleg!
Bij de plaatsing van een dampscherm laat je de dampschermbanen ook het best telkens minstens tien centimeter overlappen. Voorzie dus iets meer materiaal dan de oppervlakte die je moet bekleden. De overlappingen maak je luchtdicht met de bijhorende tape en de aanpalende bouwdelen met de bijhorende dichtingskit. Ten slotte moet je er ook opletten dat kabels of leidingen het dampscherm niet doorboren en zo luchtlekken creëren. Je profiteert trouwens van vijftig jaar garantie op je ISOVER dampscherm!
Meer weten over luchtdicht isoleren? Neem contact op met onze experts!
Een vochtregulerend dampscherm: onmisbaar
Voor een kwalitatieve isolatie is niet alleen de keuze van het isolatiemateriaal van groot belang, maar ook een nauwkeurige plaatsing en afwerking. En bij dat laatste is een dampscherm onmisbaar. Door bovenop de isolatie een vochtregulerend dampscherm te plaatsen vermijd je condensatie . Dat zou namelijk voor schimmels en een slechtere isolatiewaarde van de glaswol kunnen zorgen. Het dampscherm dien je altijd langs de warme kant van de glaswollaag te plaatsen. Zo niet wordt de isolatielaag aangetast door binnendringend vocht.Dampscherm vs. vochtregulerend dampscherm
Benieuwd naar het verschil tussen een dampscherm en een vochtregulerend dampscherm, zoals de ISOVER Vario® KM duplex of ISOVER Vario® XtraSafe? Terwijl een dampscherm waterdamp gewoon tegenhoudt, past een hygro-regulerend dampscherm zich aan het vochtgehalte aan, wat resulteert in een droog en gezond binnenklimaat. Vanaf een omgevingsvochtigheid van 60 procent laat zo’n vochtregulerend dampscherm waterdamp door. In de winter vervult dit type scherm de rol van dampscherm, en in de zomer zorgt het ervoor dat de houten structuur kan drogen.Nauwkeurige plaatsing
Een ondermaatse luchtdichtheid van je woning kan leiden tot warmteverliezen. Omdat een luchtdichte afwerking staat of valt met de plaatsing, geven we je nog enkele tips om het dampscherm zorgvuldig aan te brengen. Als je een isolatiemateriaal kiest dat al van een dampscherm voorzien is, is het belangrijk dat je de naden van de isolatieplaten perfect afkleeft, liefst met een tape en dichtingskit van hetzelfde gamma als je dampscherm. Zo ben je zeker dat je dampscherm ook op lange termijn luchtdicht blijft.Bij de plaatsing van een dampscherm laat je de dampschermbanen ook het best telkens minstens tien centimeter overlappen. Voorzie dus iets meer materiaal dan de oppervlakte die je moet bekleden. De overlappingen maak je luchtdicht met de bijhorende tape en de aanpalende bouwdelen met de bijhorende dichtingskit. Ten slotte moet je er ook opletten dat kabels of leidingen het dampscherm niet doorboren en zo luchtlekken creëren. Je profiteert trouwens van vijftig jaar garantie op je ISOVER dampscherm!
Meer weten over luchtdicht isoleren? Neem contact op met onze experts!
Labels: