4 minutes min

We isoleren allemaal, maar hoe werken isolatiematerialen en dampschermen nu juist?

hoe-werkt-isolatie_0

Je kent ongetwijfeld de voordelen van grondige isolatie, maar weet je ook hoe isolatie eigenlijk werkt? Wij leggen je graag uit welke theorieën er achter thermische en akoestische isolatie en het dampschermen schuilen. De voordelen van een grondig geïsoleerde woning: je geniet het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat, je moet minder verwarmen, waardoor je energiefactuur lager is en ’s zomers hou je de warmte buiten. Wanneer je met ISOVER glaswol hebt geïsoleerd heb je bovendien ook minder last van straat- of burenlawaai. Maar op de vraag “Hoe werkt isolatie?” blijf je waarschijnlijk het antwoord schuldig. In dit artikel leggen we uit hoe glaswolisolatie en een dampscherm werkt!

Een aangenaam binnenklimaat dankzij stilstaande lucht

Stilstaande lucht is de uitstekende isolator. Glaswolplaten bestaan uit vezels die waterafstotend zijn gemaakt en met elkaar worden verbonden door middel van een bindmiddel. Zo ontstaan er kleine celletjes waarin lucht wordt gevangen, zonder gebruik te maken van bijkomende gassen. Omdat stilstaande lucht geen warmte geleidt, creëer je door je woning te isoleren dus een aangenaam binnenklimaat en extra comfort. 

Hoe werkt akoestische isolatie?

In tegenstelling tot harde isolatieplaten, isoleert glaswol ook akoestisch. Dat heeft het materiaal te danken aan het massa-veer-massaprincipe: twee massa’s worden van elkaar gescheiden door een ‘verende’ isolatielaag. Het geluid botst tegen de eerste laag aan en brengt die aan het trillen. De soepele verbinding (glaswolisolatie) tussen de beide lagen vangt die trillingen op en fungeert als een schokdemper. Hierdoor wordt het geluid sterk verzwakt doorgegeven aan de tweede massa. Daarnaast heeft glaswol ook een open vezelstructuur die geluid absorbeert. Dankzij die twee principes geniet je met glaswolisolatie van een heerlijk stille leefomgeving

De werking van het dampscherm

Ten slotte is het dampscherm een onmisbaar onderdeel van je isolatie. Dankzij dit scherm vermijd je luchtlekken in de gebouwschil, en dat is cruciaal voor een goede isolatie én ventilatie. Een mechanisch ventilatiesysteem met warmterecuperatie functioneert bijvoorbeeld slechts optimaal als de luchtdichtheid op punt staat. Anders dringt koude lucht ongecontroleerd binnen via kieren en kan het ventilatiesysteem zijn werk niet doen.

Maar hoe werkt een dampscherm precies? Een dampscherm is een luchtdichte laag die – als ze correct geplaatst is (met een overlap van minstens tien centimeter en goed afgetapet) – de aanwezige waterdamp uit de lucht tegenhoudt. Zo dringt het vocht niet door het dampscherm en voorkom je vochtproblemen en schimmelvorming.

Wat met een vochtregulerend dampscherm?

Een vochtregulerend dampscherm: onmisbaar

Voor een kwalitatieve isolatie is niet alleen de keuze van het isolatiemateriaal van groot belang, maar ook een nauwkeurige plaatsing en afwerking. En bij dat laatste is een dampscherm onmisbaar. Door bovenop de isolatie een vochtregulerend dampscherm te plaatsen vermijd je condensatie . Dat zou namelijk voor schimmels en een slechtere isolatiewaarde van de glaswol kunnen zorgen. Het dampscherm dien je altijd langs de warme kant van de glaswollaag te plaatsen. Zo niet wordt de isolatielaag aangetast door binnendringend vocht.

 

Dampscherm vs. vochtregulerend dampscherm

Benieuwd naar het verschil tussen een dampscherm en een vochtregulerend dampscherm, zoals de ISOVER Vario® KM duplex of ISOVER Vario® XtraSafe? Terwijl een dampscherm waterdamp gewoon tegenhoudt, past een hygro-regulerend dampscherm zich aan het vochtgehalte aan, wat resulteert in een droog en gezond binnenklimaat. Vanaf een omgevingsvochtigheid van 60 procent laat zo’n vochtregulerend dampscherm waterdamp door. In de winter vervult dit type scherm de rol van dampscherm, en in de zomer zorgt het ervoor dat de houten structuur kan drogen.

 

Nauwkeurige plaatsing

Een ondermaatse luchtdichtheid van je woning kan leiden tot warmteverliezen. Omdat een luchtdichte afwerking staat of valt met de plaatsing, geven we je nog enkele tips om het dampscherm zorgvuldig aan te brengen. Als je een isolatiemateriaal kiest dat al van een dampscherm voorzien is, is het belangrijk dat je de naden van de isolatieplaten perfect afkleeft, liefst met een tape en dichtingskit van hetzelfde gamma als je dampscherm. Zo ben je zeker dat je dampscherm ook op lange termijn luchtdicht blijft.

Bij de plaatsing van een dampscherm laat je de dampschermbanen ook het best telkens minstens tien centimeter overlappen. Voorzie dus iets meer materiaal dan de oppervlakte die je moet bekleden. De overlappingen maak je luchtdicht met de bijhorende tape en de aanpalende bouwdelen met de bijhorende dichtingskit. Ten slotte moet je er ook opletten dat kabels of leidingen het dampscherm niet doorboren en zo luchtlekken creëren. Je profiteert trouwens van vijftig jaar garantie op je ISOVER dampscherm!