2 minutes min

Volledige versus gedeeltelijke spouwmuurvulling

knipsel_0

Hier doen we uit de doeken waarom je – in de overgrote meerderheid van de gevallen – absoluut geen schrik hoeft te hebben van volledige spouwmuurvulling. Een spouwmuur isoleren heeft tal van voordelen. Zo is het een ideale manier om efficiënt energie te besparen en geluidshinder te beperken, mits gebruik van een open isolatieplaat zoals glaswol. Maar misschien twijfel je nog hoe je dit het beste aanpakt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor volledige of gedeeltelijke spouwmuurvulling. In dit artikel doen we uit de doeken waarom je – in de overgrote meerderheid van de gevallen – met een gerust hart voor volledige spouwmuurvulling kunt kiezen.

Volledige spouwmuurvulling: niets om bang voor te zijn

Een luchtspouw voorkomt regendoorslag van de buiten- naar de binnenmuur, en dat is meteen de reden waarom niet iedereen staat te springen om ze volledig te isoleren. Huiseigenaars zijn namelijk bang dat, wanneer isolatiemateriaal beide muren met elkaar in contact brengt, er vochtproblemen zullen ontstaan. Toch hoef je daar absoluut niet voor te vrezen als je kiest voor het juiste isolatiemateriaal en waakt over een nauwkeurige plaatsing. Opteer voor spouwmuurisolatie die dampopen, flexibel en waterafstotend is, zoals ISOVER Multimax 30.

Schimmelvorming door te veel te isoleren?

Vrees je voor schimmelvorming als je voor volledige spouwmuurvulling gaat? Ook dat is gelukkig onterecht! Alleen als je huis onvoldoende geventileerd is, geef je schimmels een kans.

Wanneer gedeeltelijke spouwmuurvulling wél aangeraden is

Hoewel volledige spouwmuurvulling een goede manier is om plaatsbesparend te bouwen en dus niet te moeten investeren in zwaardere funderingen, moeten we bij deze vaststelling wel meteen een kanttekening maken. Voor huizen aan de kust of in regio’s waar veel slagregen voorkomt, is de impact van de regen veel heviger. Doordat de waterdruk er dan ook een stuk hoger ligt, is een gedeeltelijke spouwmuurvulling daar toch de veiligere optie.