02/11/2017

We worden langs alle kanten aangespoord om onze woning grondig te isoleren. We investeren in uitstekende isolatiematerialen en doen ons best om zo dik en luchtdicht mogelijk te isoleren. Maar bestaat er ook zoiets als overisoleren? We doen dit mysterie graag voor je uit de doeken.
Meer weten over luchtdicht isoleren? Neem gerust contact op met onze experts.
Hoe dikker de isolatie, hoe beter de prestaties?
Wie een goede akoestische isolatie beoogt, heeft er baat bij zo dik mogelijk te isoleren. Een constructie geïsoleerd met glaswol werkt namelijk volgens het massa-veer-massaprincipe, wat wil zeggen dat geluidsgolven in de poreuze vezelstructuur worden gedempt. Hoe dikker de isolatielaag, hoe minder geluid er dus doorkomt. Maar vanaf een bepaalde isolatiedikte zal de constructie niet extra presteren – zowel op akoestisch als thermisch vlak. Onthoud wel dat te dik isoleren nooit in je nadeel zal spelen.Zorgt te veel isoleren voor schimmel?
Soms wordt beweerd dat te veel isoleren schimmel veroorzaakt. Vocht zou dan niet weg kunnen en uiteindelijk schade aanrichten aan je woning. Die mythe kunnen we meteen ontkrachten: een degelijke isolatie en ventilatie zijn essentieel voor een gezonde woning. Alleen als de isolatie niet luchtdicht geplaatst is of je huis niet goed verlucht is, is er kans op schimmelvorming.Hangt de thermische sterkte van isolatie af van de dikte?
Een goede thermische isolatie staat of valt bij de lambda-waarde van het isolatiemateriaal. Die waarde geeft aan hoeveel warmte het materiaal geleidt. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter de isolatie. Dankzij de uitstekende thermische isolatie van glaswolplaten hoef je dus niet erg dik te isoleren. Voor de isolatie van een spouwmuur voldoe je met 12 cm ISOVER Multimax 30 bijvoorbeeld al aan de huidige EPB-eis.Mag je een spouwmuur helemaal opvullen?
Ja, hoor! Op voorwaarde dat je het juiste isolatiemateriaal gebruikt en de spouwmuurisolatie nauwkeurig plaatst. Kies spouwmuurisolatie die waterafstotend en flexibel is, zoals ISOVER Multimax 30. Deze glaswolplaten sluiten in alle omstandigheden onderling en met de draagmuur mooi aan, zodat koudebruggen worden vermeden. Deze uiterst performante plaat is zowel geschikt voor volledige als gedeeltelijke spouwmuurvulling.Meer weten over luchtdicht isoleren? Neem gerust contact op met onze experts.
Labels: