2 minutes min

Oude isolatie verwijderen of laten zitten?

Je wil je huis na-isoleren. Maar wat doe je nu met de oude isolatie die eventueel al aanwezig is? Verwijderen of laten zitten? We overlopen de mogelijkheden.

Je wil de koe bij de horens vatten en je huis na-isoleren, omdat je merkt dat je in de winter toch heel wat warmteverlies hebt, en om te voldoen aan de steeds strenger wordende isolatienormen. Niet zelden is er in je huis al wel iets van isolatie aanwezig – zij het lang niet voldoende. Wat doe je nu met die oude isolatie? Verwijderen, of laten zitten? We overlopen de verschillende mogelijkheden.

 

Isoleren met minerale wol

Als je met minerale wol gaat isoleren – en die kans is behoorlijk groot, gezien de vele voordelen die het materiaal te bieden heeft – én je oude isolatie bestaat ook uit minerale wol, dan hoef je ze niet te verwijderen. Controleer wel eerst of deze isolatie nog in goede staat is.

 

Je oude isolatie is voorzien van een dampscherm

Kun je je oude isolatie laten zitten, maar merk je dat er een dampscherm op bevestigd is? Dan moet je dit eerst doorprikken met een schaar of een mes, zodat er lucht door kan. Hetzelfde geldt voor het kraftpapier waarmee isolatie vroeger weleens werd afgewerkt. Waarom je dat laagje niet zomaar ongemoeid kunt laten? Je nieuwe isolatielaag moet sowieso voorzien worden van een dampscherm, en als er op je oude laag óók eentje aanwezig is, kan er damp tussen die twee lagen blijven zitten.

 

Harde platen als oude isolatie

Wanneer je oude isolatie tot slot uit harde platen bestaat, hangt het af van de R-waarde van die plaat of je ze kunt laten zitten wanneer je bijkomend isoleert met glaswol. De R-waarde van de harde plaat mag een derde bedragen van de R-waarde van je glaswolisolatie. Harde platen zijn dampdicht en in de meeste gevallen – zeker bij zeer oude, slecht geplaatste of ultradunne isolatie – loont het om ze te verwijderen voor je de nieuwe isolatie plaatst.