2 minutes min

Niet van een leien dakje? Dit zijn de meest gemaakte fouten bij dakisolatie.

Dakisolatie

Warmte laten ontsnappen

Een zorgvuldige plaatsing is een belangrijk criterium wat betreft de doeltreffendheid van je isolatie. Dat betekent dat je moet vermijden dat er warmte ontsnapt via kieren en spleten. Laat daarom je isolatieplaten mooi aansluiten, zowel op elkaar als op de draagstructuur. Ook het lucht- en dampscherm plaats je het best zo nauwkeurig mogelijk, zonder onderbrekingen, zodat er geen koudebruggen of luchtlekken ontstaan.

 

Niet het volledige dak isoleren

Bovendien krijg je alleen een optimaal resultaat als je het volledige dak aanpakt. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar de dakkapel wordt bijvoorbeeld maar al te vaak vergeten, en ook rondom dakramen en aan de zijkanten van het dak laat de afwerking soms te wensen over – met alle gevolgen van dien.

 

Niet dampdicht maken

Je dampscherm moet niet alleen luchtdicht, maar ook dampopen zijn om condensatieproblemen en kans op schimmel te vermijden. Kies voor een vochtregulerend dampscherm zoals de Vario® KM duplex of Vario® XtraSafe, én zorg dat je je dampscherm op geen enkel punt doorboort (bijvoorbeeld bij het installeren van inbouwspotjes).

 

Isolatiemateriaal proppen

Isolatiemateriaal zoals minerale wol dankt zijn isolerende eigenschappen aan de stilstaande lucht die het bevat. Het is dan ook geen goed idee om bijvoorbeeld 18 centimeter isolatie tot een dikte van 12 centimeter bij elkaar te proppen, want dan duw je de lucht er zo uit.

 

Het foute materiaal gebruiken

Tot slot is degelijk materiaal gebruiken het halve werk. Met een gewoon plastic zeil in plaats van een dampscherm, of met een willekeurige tape in plaats van tape die compatibel is met je dampscherm, haal je jezelf gegarandeerd problemen op de hals. Om een ISOVER Vario® KM duplex-dampscherm af te tapen, gebruik je bijvoorbeeld het best de bijbehorende Vario® KB1 en Vario®DoubleFit.