Hero Image
Beginnen met isoleren
2 minutes min

Beginnen met isoleren: een prioriteitenlijstje

Proficiat, je hebt besloten om je woning te isoleren. Hoe begin je nu aan die overweldigende klus? Dit prioriteitenlijstje helpt je om het overzicht te bewaren.

Je hebt besloten om je woning te isoleren en op die manier niet alleen het milieu te sparen, maar ook te besparen op je energiefactuur. Bovendien zal ook je comfort er binnenkort op vooruitgaan! Maar hoe begin je nu aan deze klus? Dit prioriteitenlijstje helpt je vast om het overzicht te bewaren.

 

1. Begin met je dak te isoleren

Wist je dat je door je dak te isoleren maar liefst tot 30 procent meer energie kunt besparen? Via het dak ontsnapt enorm veel kostbare warmte en dus is dakisolatie de hoogste prioriteit. Door je dak (bijkomend) te isoleren, realiseer je met een relatief kleine ingreep een grote energiebesparing. Een hellend dak isoleren kan op twee manieren:

  • aan de binnenkant, tussen de kepers of spanten
  • aan de buitenkant, bovenop de draagstructuur

 

2. Buitenmuren isoleren

Niet-geïsoleerde buitenmuren zijn de tweede grootste bron van warmteverlies. De manier waarop je je buitenmuren het best isoleert, hangt af van het type muur. Massieve muren kun je aan de binnenkant – met een voorzetwand – isoleren of aan de buitenkant. Die laatste optie is het meest efficiënt, maar heeft natuurlijk wel een impact op het uitzicht van je gevel. Als je woning spouwmuren heeft, is inblazen van isolatie in de spouw de eenvoudigste oplossing.

 

3. Glas, ramen en deuren

Voor een optimale luchtdichtheid mogen er geen naden en kieren rondom je ramen en deuren zitten. Met een elastische kit kun je deze makkelijk afdichten. Verder zijn goed isolerende raamkaders en deuren en hoogrendementsglas cruciaal.

 

4. Vloeren

Je vloeren zijn de laatste stap om tot een volledig geïsoleerde woningschil te komen. En dat is geen overbodige luxe als je weet dat een geïsoleerde vloer gemakkelijk 20°C haalt, terwijl een niet-geïsoleerde vloer slechts 12°C warm is. Wie graag warme voetjes heeft, aan de energienormen voldoet en zijn energierekening binnen de perken houdt, slaat vloerisolatie dus beter niet over.