- News

In 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig zijn: dat is de ambitieuze en duidelijke doelstelling van het Energierenovatieprogramma. Heel wat woningen scoren al goed op het gebied van energiezuinigheid, maar er is nog werk aan de winkel. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2015 dat 18% van de Vlaamse woningen nog geen dakisolatie heeft en dat 11% nog altijd over enkele beglazing beschikt. Ook de buitenmuurisolatie kan beter: de buitenmuren van maar liefst 53% van de huizen zijn niet geïsoleerd.
Dakisolatie voor twee dakstructuren
Via het dak ontsnapt veel kostbare warmte. Dakisolatie is dan ook cruciaal voor de energieprestaties van je woning. Wist je dat je dak isoleren al vlug een energiebesparing tot 30% oplevert?
Werd je dak al geïsoleerd? Dan nog is het een goed idee om de dikte van je dakisolatie te controleren en eventueel extra te isoleren. Hoe je dat aanpakt, hangt af van je dakopbouw.
Een spantendak isoleren
Een spantendak bestaat uit verticale balken of spanten. Glaswol is ideaal als dakisolatie en plaats je eenvoudigweg tussen de houten constructie. ISOVER glaswol is zowel thermisch en akoestisch isolerend als brandveilig. Hoe dikker de glaswol, hoe beter (hou rekening met een minimum dikte van 160 mm). Om schimmel, houtrot en condensatieproblemen te vermijden, wordt een lucht-/dampscherm tegen de isolatielaag geplaatst. Voor de afwerking voorzie je het best een aparte structuur met daarop Gyproc-platen. Vermijd het doorboren van het dampscherm om elektrische kabels, spots etc. te plaatsen. Wanneer dit toch nodig is, kleef de doorboringen zorgvuldig dicht met aangepaste tape.
Een gordingendak isoleren
Een gordingendak heeft zowel verticale balken (kepers) als horizontale balken (gordingen). Een dubbele isolatielaag is hier op z’n plaats. Wij raden hiervoor ons Suspente PlaGyp I-systeem aan: een doeltreffende en gebruiksvriendelijke oplossing die duurzaamheid met kwaliteit combineert. Zodra het systeem is bevestigd, breng je de eerste isolatielaag (Isoconfort 32 of 35) aan. De tweede laag wordt parallel of dwars over de eerste geplaatst. Daarna volgt – net zoals bij het spantendak – het dampscherm en de afwerking.
Heb je meer informatie of advies op maat nodig? Contacteer ons vandaag nog. Onze specialisten staan je graag te woord!