- News

Een aanbouw kan allerlei gedaanten aannemen: van een ultramoderne keuken met veel ramen en dito lichtinval tot een aanpalende landelijke woonkamer.. Eén zaak staat vast: om de isolatie van je aanbouw kun je niet heen. Maar waarop moet je zoal letten wanneer je je aanbouwkeuken of -leefruimte isoleert? Deze must-do’s helpen je alvast op weg.
1. Let op de aansluitingen
Van groot belang bij het uitbreiden van je woonst, zijn de elementen van je aanbouw die aansluiten op (of overlappen met) de bestaande woning. Dat kunnen scheidingsmuren zijn, maar bijvoorbeeld ook een gedeelte van het dak. Zorg ervoor dat de isolatielaag continu doorloopt van het aanbouwelement naar het woningelement (of omgekeerd).
2. Hou rekening met de akoestiek
Akoestische isolatie is een must wanneer je een aanbouw uitvoert. Denk maar aan een gemene muur, die – indien niet geïsoleerd – flink wat geluidsoverlast kan veroorzaken. Dat euvel kun je verhelpen door met vormvaste glaswolplaten te werken.
In dezelfde categorie: soms is ook akoestische isolatie van het plafond nodig (bijvoorbeeld om niet gestoord te worden door het lawaai dat je enthousiaste kinderen maken in hun gloednieuwe speelkamer). Een vals plafond met akoestische isolatie is in dat geval een uiterst efficiënte oplossing.
3. Check de energie-eisen voor je je aanbouw gaat isoleren
Belangrijk wanneer je je woning uitbreidt met een aanbouw: ga eerst op onderzoek uit en check aan welke eisen, regels en voorschriften je nieuwe aanbouw moet voldoen. Hoe beïnvloedt de aanbouw bijvoorbeeld het E-peil, dat geldt voor het volledige energieverbruik van je woning? Hou er rekening mee dat een aanbouw als nieuwbouw beschouwd wordt en de kans dus groot is dat hij moet voldoen aan een bepaald E-peil, dat bovendien mogelijk afwijkt het E-peil van je volledige woning.
4. Kies voor glaswol
Vergeet de buitenmuren niet: ook de spouwmuren van je aanbouw moeten geïsoleerd worden, wil je van een uitstekend thermisch comfort genieten in je nieuwe aanbouwkeuken of -leefruimte. Met glaswolplaten zijn de mogelijkheden uitgebreid. De ISOVER-glaswolplaten zijn dampopen en lenen zich perfect voor de gedeeltelijke of volledige vulling van spouwmuren.
Kende je de duurzame troeven van glaswol al?