2 minutes min

4 tips voor een brandveilige woning

Brandveiligheid gevels

Hoe is het met de brandveiligheid van je woning gesteld? In dit artikel geven we je enkele tips om je beter te wapenen tegen brand! Wanneer je op televisie de zoveelste ramp ziet waarbij een gebouw razendsnel in vlammen opgaat, begin je je toch af te vragen hoe het met de brandveiligheid van je eigen woning gesteld is. In dit artikel geven we je enkele tips voor een brandveilige woning, zodat je zelf hopelijk nooit zo’n catastrofe moet meemaken!

1. Maak je woning al brandveilig in de bouwfase

Je kunt op elk moment nog ingrepen doen om je woning beter te wapenen tegen brand, maar eigenlijk zijn vooral de gebruikte materialen in je huis doorslaggevend. Zo staat hout bekend als een brandbaar bouwmateriaal. Daarom combineert men het hout bij houtskeletbouw altijd met brandvertragende gipsplaten en onbrandbare isolatie, zoals glaswol. Je leest het goed: ook het isolatiemateriaal is een belangrijke factor voor een brandveilige woning. Minerale wol is namelijk niet vatbaar voor brand, in tegenstelling tot harde isolatieplaten uit kunststof. Wanneer je je spouwmuren isoleert met glaswolisolatie van ISOVER geniet je zelfs de allerhoogste en beste brandklasse, namelijk A1.

2. Installeer rookmelders

Als er 's nachts brand iets begint te smeulen, heb je heel weinig kans om tijdig wakker te worden, omdat je de brand niet direct waarneemt in je slaap. Installeer dus voldoende rookmelders, zodat jij en je gezin op tijd gewekt worden.

3. Neem je voorzorgen in de keuken

In de keuken is een ongelukje snel gebeurd én mondt dat ongelukje ook snel uit in een oncontroleerbare brand. Met een blusdeken kun je de meeste brandjes gelukkig snel in de kiem smoren.

4. Let op met elektrische toestellen

Vaak ligt de oorzaak van een brand bij een elektrisch defect. Denk aan de overbelasting van elektrische kabels of een kortsluiting door slecht geïsoleerde draden. Dit probleem kun je makkelijk vermijden door

  • het huis niet te verlaten als er nog toestellen aanstaan (zelfs geen wasmachine of droogkast)
  • geen brandbare materialen bij apparaten te plaatsen die warmte afgeven
  • één keer per jaar je elektriciteitsinstallatie te laten nakijken
  • de stekker van een toestel dat volledig is opgeladen uit het stopcontact te trekken