06/06/2018

Moet je noodgedwongen je woning (na-)isoleren om tegen 2020 aan de dakisolatienorm van de Vlaamse Overheid te voldoen? We geven je enkele tips voor een vlotte na-isolatie van je dak!
Meer weten over de (na-)isolatie van je dak? Neem gerust contact op met onze experts!
1.Huidige isolatie verwijderen of niet?
Hellende daken zijn vaak al geïsoleerd met enkele centimeters harde platen of met flensdekens. Dat is doorgaans onvoldoende. Maar moet je die isolatie dan eerst verwijderen of de extra laag er gewoon tegen aanbrengen? Harde kunststofplaten verwijder je het best. Indien de flensdekens nog goed aansluiten en onbeschadigd zijn, mag je ze behouden. Dan moet je het dampscherm wel eerst perforeren voor je de bijkomende isolatie plaatst.
2.Controleer het onderdak
Leien of pannen zijn nooit helemaal wind- en waterdicht. Zonder een degelijk onderdak kan de isolatie daarom lijden onder weersinvloeden zoals regen of sneeuw in combinatie met wind, waardoor de isolatiecapaciteit sterk daalt. Controleer dus de staat van het onderdak en herstel dit indien nodig.3.Hou rekening met het type dak
Hoe je je dak bijkomend moet isoleren, hangt af van het type dak. De balken van keperdaken zijn bijvoorbeeld meestal maar 6 centimeter hoog, wat verre van voldoende is. Om extra isolatie te kunnen aanbrengen, moet je daarom de kepers verhogen met een structuur (uit hout of metaal) of speciale ophangstangen, waarop je zowel de isolatie als het dampscherm prikt.4.Vergeet het dampscherm niet
Een hellend dak (na-)isoleren gebeurt altijd in combinatie met een lucht- en dampscherm. Dat maakt je dak luchtdicht en zorgt ervoor dat vochtige warme lucht niet in het isolatiemateriaal en de dakconstructie trekt. Waak er bij de plaatsing over dat het dampscherm nergens wordt onderbroken en laat de banen minstens 10 centimeter overlappen. De aanpalende bouwdelen maak je luchtdicht met een mastiek.Meer weten over de (na-)isolatie van je dak? Neem gerust contact op met onze experts!
Labels: